Törvényhozási ülés élőben

Megszülettek az első koszovói törvények

A koszovói parlament kedden elfogadta az alig két napja született új európai állam első tíz törvényét, amelyek közül az egyik a külügyminisztérium létrehozásáról rendelkezik.

2008.02.20 06:51MTI

A pristinai televízió élő közvetítésben számolt be a törvényhozási ülésről, amelyen csomagként terjesztették elő a jogszabályokat. A 120 tagú testületből 88-an voltak jelen az ülésen, a túlnyomó többség igennel szavazott. Mindössze ketten tartózkodtak, s ketten utasították el a törvénycsomagot.

Az új szabályok a külügyminisztérium létrehozásán túl a koszovói útlevélre és állampolgárságra, a rendőrségre, a kulturális örökség vallási jellegű helyeinek (nyilvánvalóan a szerb ortodox templomoknak és kolostoroknak) a különleges védelmére, a helyhatóságok autonómiájára és határaira vonatkoznak.

Abban a 120 napos időszakban, amely alatt még jelen van Koszovóban az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK, s biztosítja a ma még hiányos közigazgatású ország zavartalan napi működését, a pristinai parlamentnek legalább 34 törvényt kell elfogadnia. Ezek közül 22 a volt dél-szerbiai tartomány jövőjére vonatkozó Ahtisaari-tervből adódik, 12 pedig újabb koszovói intézmények megteremtéséről rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.