Gránátvetővel lőttek rájuk

Magyar katonák sérültek meg Afganisztánban - egyikük súlyosan

Magyar katonákat támadtak meg Afganisztánban; két katona sérült meg, egyikük súlyos, társa könnyebb sérülést szenvedett.

2010.02.07 15:00MTI

A támadás vasárnap délelőtt történt az afganisztáni Baglán tartományban, ahol a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) tevékenykedik.

A minisztérium közleménye szerint a katonák egy csoportja éppen feladatot hajtott végre, amikor megtámadták őket. A két sérültet az oszlop egészségügyi személyzete azonnal ellátta, állapotukat stabilizálta.

Az eszméletüknél lévő sérülteket légi úton szállították a kunduzi német katonai kórházba. A sérült katonák családját a Honvédelmi Minisztérium értesítette.

Legutóbb 2009. május 9-én támadtak rá magyar katonákra helyi ellenállók Afganisztánban.

Az akkori eset Pol-e Khomritól északra történt. A PRT járőröző katonái visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg. A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál a bagláni tartományban.

Gránátvetővel lőttek a katonákra

Gránátvetővel lőttek rá a magyar katonákat szállító konvojra vasárnap délelőtt Afganisztánban; a menetoszlop második autóját érte találat, amelynek következtében egy katona artériás sérüléseket, egy másik pedig hámsérüléseket szenvedett - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a támadás miatt összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A szóvivő elmondta, hogy a katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, s a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy autóból álló konvojra.

Tömböl László vezérkari főnök az esetről tájékoztatta Szekeres Imre minisztert, aki informálta Bajnai Gordon kormányfőt és Lázár Jánost, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.