Végig a közgazdász volt a kormányfő favoritja

Veres hiába hajtott: Andor Lászlót jelöli Bajnai uniós biztosnak

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli Bajnai Gordon miniszterelnök magyar uniós biztosnak.

2009.11.05 17:05MTI

A miniszterelnök a jelöltjével közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: azzal, hogy utolsó uniós tagországként Csehország elnöke is aláírta a Lisszaboni Szerződéshez szükséges ratifikációs okmányt, elhárult az utolsó akadály, "hogy Európa elinduljon előre." Leszögezte: a cseh lépéssel eldőlt, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján zajlik a jelölési folyamat, ezért most megnevezheti jelöltjét. A kormányfő úgy fogalmazott: jelöltje, Andor László szakmai rátermettségéhez, emberi tisztességéhez nem férhet kétség.

A miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar uniós biztos minden magyarországi demokratikus párttal nyitott, kiegyensúlyozott, stabil kapcsolatot ápoljon. Mint mondta, a jelölttől azt kérte, hogy találkozzon a demokratikus parlamenti erőkkel, hiszen hosszú távon együtt kell működnie velük. Olyan jelöltet választottam, aki a gazdaság, a szociálpolitika, az oktatás, a foglalkoztatás, a külpolitika, a nemzetközi politika területén széles tapasztatokkal bír, komoly tudományos, az elmúlt négy évben pedig gyakorlati, vezető tevékenység áll mögötte - fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint Andor László megfelel annak a kívánalomnak is az Európai Unió szempontjából, amely alapján a leendő biztosnak jelentős nemzetközi tapasztalattal kell rendelkeznie, és tudja, miként működik ez a rendkívül bonyolult, időnként bürokratikusnak tűnő nemzetközi intézményi világ. Kiemelte: Andor László sikeres lesz biztosként, mert egész életútja, tapasztalata ezt vetíti előre. A kormányfő dicsérte a jelölt diplomáciai, kapcsolatteremtő, üzleti, nyelvi képességeit is.

Bajnai Gordon fontosnak tartotta a jelölésnél azt is, hogy a jelölt a magyar baloldaloz köthető személy legyen, Andor László pedig elismert szociáldemokrata, gazdaságpolitikai publicista és több pozíciójában is támogatta a magyar baloldalt az elmúlt időszakban. Az új bizottság előtt álló feladatokkal kapcsolatban a miniszterelnök kiemelte: a testületnek óriás felelőssége lesz, hogy az eddiginél sokkal gyorsabban és hatékonyabban vezesse ki Európát a gazdasági válságból.

A kormányfő a döntéséről tájékoztatta a parlamenti pártok frakcióvezetőit, az Európai Bizottság elnökét, Jose Manuel Barrosot és konzultált a szocialista párt illetékes vezetőivel is. Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón méltatta a leköszönő magyar biztos, Kovács László érdemeit is, aki szavai szerint egy nagyon nehéz és nagy felkészültséget igénylő, bonyolult portfoliót vitt az elmúlt években. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a területen a döntéseket mind a 27 tagállam egyetértésével lehetett meghozni, és Kovács László képes volt arra, hogy ezt a feladatot tisztességgel, határozottsággal, eredményekkel vigye véghez.

Megjegyezte: arra számít, hogy Kovács László mandátuma lejárta után szakmailag és személyesen együtt fog tudni működni vele, hogy hasznosítani tudja szakmai tapasztalatait az ország, a kormány érdekében. "Szükségünk van a tudására" - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy ez a megfogalmazás jelentheti-e, hogy Kovács László lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a kormányfő azt válaszolta: ezt a kérdést az érintettnek és az MSZP elnökségének kell feltenni.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta: a jelölés kapcsán nem számít feszültségre az MSZP-ben, hiszen Andor László elkötelezett szociáldemokrata. Kiemelte, hogy arról a listáról választotta a jelöltet, amely az MSZP számára értékrend és világnézet alapján vállalható volt. Arra a kérdésre, hogy lehet-e tudni, Magyarország milyen portfóliót kaphat, Bajnai Gordon azt mondta: világos az uniós eljárásrend; ez Európai Bizottság elnökének a feladata, hogy a jelöltekhez portfóliót rendeljen. Olyan jelelöltet szerettem volna találni, aki több, a régiónak fontos portfóliót elvállalhat - szögezte le Bajnai Gordon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.