"Szívesen vállalok szakmai vitát"

Veres János: az MSZP elnöksége engem jelölt első helyen uniós biztosnak

Az MSZP elnöksége rangsorolásos szavazással sorolt az uniós biztosjelöltek első helyére, s nem látok ma olyan erőt, amely ezt a döntést akarná és képes is lenne felülbírálni - nyilatkozta Veres János volt pénzügyminiszter az MTI-nek szerdán.

2009.10.14 18:49MTI

Az MSZP országos elnöksége kedd esti ülésén úgy döntött, hogy uniós biztosnak több főt is megjelölnek, ám felállítottak egy ötfős rangsort, amely a következő: Veres János volt pénzügyminiszter, Herczog Edit EP-képviselő, Andor László közgazdász, EBRD igazgatósági tag, Kovács László jelenlegi EU-biztos és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár.

Ezzel a döntéssel kapcsolatban Veres János az MTI-nek azt mondta: a miniszterelnök többször is úgy nyilatkozott, hogy a jelölést az MSZP javaslata alapján teszi majd meg, erről a javaslatról pedig az elnökség kedden döntést hozott.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte: az elnökség rangsorolásos szavazással rangsorolta őt az első helyre. "Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen kiváló jelöltek közül engem találtak a legalkalmasabbnak az elnökségen belül" - fogalmazott.

Az MTI felvetésére, mely szerint szakmai és idegennyeltudását illetően is aggályok fogalmazódtak meg, Veres János leszögezte: nem ismer a szaktudásáról szóló aggályt. Kiemelte: két diplomával, doktori, egyetemi docensi címmel rendelkezik, dolgozott megyei, regionális fejlesztési tanácsvezetőként, államigazgatásban hatéves, vállalkozóként pedig 20 éves tapasztalatot szerzett. "Akinek szakmai aggálya van, azzal szívesen vállalok szakmai vitát" - fogalmazott azzal, hogy egyelőre nem tudni, milyen tárcát kaphat Magyarország. "Régi ismeretek alapján próbálnak valakik az idegennyeltudás hiányával vádolni, az elmúlt időszakban sokat tettem annak érdekében, hogy a meglévő angol nyelvismeretemet tovább fejlesszem, ezt a közeli időszakban nyelvvizsgával is szeretném dokumentálni" - szögezte le az ex-pénzügyminiszter, hozzátéve: németül eddig is kommunikált már a német nyelvterületről érkező kollégákkal.

Egyébként nem tolmácsot keresnek az Európai Bizottságnál, politikus szakembereket várnak, ezt világosan megfogalmazták többen - emelte ki. Veres János szerint a bizottság csak politikusokból, korábbi kormányfőkből, kormánytagokból állt össze az elmúlt időben is, "és nyilvánvalóan Barroso elnök úr is ilyen jelöltek érkezésére számít".

Arra a kérdésre, hogy vajon a néppárt megszavazná-e a személyét, azt válaszolta: az Európai Parlamentben a Barroso-bizottságról fognak szavazni. Úgy vélekedett, hogy a bizottságokban meg tudja szerezni a többséget, hiszen szakmai, nem pedig politikai alapon történik a meghallgatás. "Úgy vélem, hogy szakmai felkészültségem megfelelő ahhoz, hogy egy szakmai bizottság azt pozitívan ítélje meg" - fogalmazott az ex-pénzügyminiszter.

Az MTI azon kérdésére, hogy csalódott lesz-e, ha mégsem őt jelöli uniós biztosnak Bajnai Gordon miniszterelnök, Veres János azt válaszolta: "a helyzet egyértelmű, az MSZP elnöksége őt javasolta első helyen jelöltnek".

"Nem látok ma olyan erőt, amely az MSZP elnökségének döntését akarná és képes is lenne felülbírálni, ráadásul az európai szocialisták támogatása is az MSZP által javasolt személy, azaz mögöttem ott van"
- tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy az elnökség egy sorrendről döntött, s őt Herczog Edit követi a sorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.