Már "elküldték a selyemzsinort" neki

"Regnáló elnök"- Ősszel lapátra kerülhet Retkes

Az SZDSZ belső ellenzéke akár már szeptemberben visszaszerezheti a hatalmat, és leválthatja a regnáló elnököt, Retkes Attilát - írta értesülései alapján a keddi Népszava; a lap szerint ebben az esetben Világosi Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) elnökségi tagja és az Országgyűlés alelnöke lehet az új pártelnök.

2009.08.25 07:39MTI

A Szabadelvű Polgári Egyesület múlt heti megalakulásával a liberális párt "nagy öregjei" - köztük az egyesületi tag Kuncze Gábor és Magyar Bálint - "elküldték a selyemzsinórt" Retkes Attila SZDSZ-elnöknek - mondta el egy, a párt és az egyesület belső viszonyait jól ismerő forrás a lapnak.

A Népszava úgy tudja, az egyik koncepció az, hogy "kiüresítik" a közvélemény-kutatások alapján mintegy egyszázalékos népszerűséggel bíró jelenlegi SZDSZ-t. Az elképzelések szerint az SZPE egyfajta ernyőszervezetként gyűjtené magába a területi SZDSZ-szervezetek bázisán és tagságából sorra megalakuló kisebb egyesületeket, majd párttá alakulva venné át az SZDSZ szerepét, készülve a 2010-es országgyűlési választásra.

A másik variáció - s jelenleg erre látszik több esély - az, hogy leváltják Retkest. A lap forrásai szerint ehhez Magyar és Kuncze, ha nem is első vonalbeli színrelépésére, de "szimbolikus kiállására" lenne szükség.

A párttagság egy jelentős része ugyanis a visszajelzések alapján már ennyi idő alatt elvesztette bizalmát a viszonylagos ismeretlenségből felbukkanó Retkesben, s csak azt várja, hogy az ő irányvonalát ellenző emblematikus SZDSZ-esek kiálljanak, és kimondják, hogy ennek véget kell vetni.

Ha a tagságon belül többségbe kerülhetnek a jelenlegi elnök távozását sürgetők, akkor egy rendkívüli vagy a novemberi országos küldöttgyűlésen kezdeményezhetik a tisztújítást, az új elnökválasztást.

Az elnök leváltását a küldöttgyűlésen a jelenlévők harmada kezdeményezheti, s több mint felének voksa kell a döntéshez.

A lap tudomása szerint "váltás" esetén Világosi Gábor SZPE-elnökségi tag, országgyűlési alelnök lehet a párt elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.