Nincs törvényi szabályozás

Milliókat egy gyerekért: fókuszban a béranyaság kérdése!

Vannak párok, akik mindent megtennének egy gyerekért. Hosszú évek kísérletezgetései után nem akarnak beletörődni abba, hogy csak örökbefogadott gyerekük lehet. Ekkor jön képbe a béranya gondolata. Ezzel csak egy gond van: a jelenlegi törvények szerint Magyarországon tilos így vállalni gyereket.

2009.07.22 10:01kozma zsuzsanna

De mit is takar pontosan a béranyaság fogalma? Béranya az, aki „bérbe adja” saját méhét azért, hogy mesterséges megtermékenyítéssel segíthessen a gyermektelen házaspárokon. Mindezt anyagi ellenszolgáltatás fejében. És titokban. Mert hazánkban törvénybe ütköző, ha valaki így vállal más pároknak gyereket.

Kétféle béranyaságról számolhatunk be: az egyik esetben a béranya petesejtjét termékenyítik, a másik esetben a felfogadott nő kihordja a „megrendelők” gyermekét”. Ha a pár egyik tagja meddő, akkor jönnek képbe a donor ivarsejtek.

A tilalom ellenére rengeteg fórumon lehet találkozni potenciális béranyákkal, akik így hirdetik magukat: „nyugat-dunántúli 3 gyermekes 3x éves anya vagyok szívesen vállalok béranyaságot. Rendezett körülmények között élünk,egészséges, nem dohányzó nő vagyok.”

A fórumokon inkább a béranyát kereső párok a jellemzőek. Érthető, hiszen aki egyszer már megtapasztalta az anyaság érzését, nem szívesen válik meg újszülött csecsemőjétől- legyen az bárkinek is a gyereke. Egy béranyát kereső páros hirdetése így hangzik: „sziasztok! Mi is hasonló problémával küzdünk. 12 éve vagyunk házasok, de nem sikerül sehogy a gyerek... A megoldás a béranya lenne, ezért keresnénk olyan hölgyet, aki béranyaságot vállalna.”

A béranyaságot támadó szervezetek szerint a gyermek ez esetben nem személy, hanem vagyontárgy. Persze ez is nézőpont kérdése. Azok a párok, akik már belefáradtak a próbálkozások végtelen sorába bármennyit megér, hogy saját gyerekük legyen. Ez ma Magyarországon -nem hivatalos források szerint- 2 és 5 millió forint között mozog.

Czeizel Endre 1991-ben így nyilatkozott egy televízióműsorban: „Nincs szomorúbb, tragikusabb annál, ha egy fiatal párnak nem lehet gyereke. Ez a meddőség problémája. A meddőség betegség, és nekünk orvosoknak, mindent meg kell tennünk azért, hogy az ilyen szerencsétlen sorsú családok a hőn áhított gyerekükhöz hozzájussanak. (…) A lombikbébi módszernél "szükség van egy harmadik ember segítségére, ezt szokás béranyának nevezni, de én nagyon nem szeretem ezt a szót, azt szeretném, ha magyarul dajkaanyaságnak neveznénk. Hiszen régen is voltak a dajkák, akik besegítettek, és itt egy dajkaterhességre való alkalmasságról van szó. Elvileg ez megoldható, gyakorlatban azonban komoly gondjaink vannak. Az első rögtön, hogy Magyarországon ez jogilag nincs engedélyezve. (...)”

A jogi akadályokon túl rengeteg kérdés merül fel. Mivel törvényileg TILOS a dajka-anyaság, és ezáltal értelemszerűen nincs leszabályozva a folyamat, rengeteg erkölcsi, etikai, morális, vallási, szociális kérdés merül fel.

Nyugaton elfogadott dolog a béranyaság, de nemzetközi szervezetek tiltják az anyagi ellenszolgáltatást ennek fejében. Nyílt titok azonban, hogy a nők 90%-a csakis milliókért vállalná ezt a nem hétköznapi feladatot.

Nincs recept arra, hogy ha szülés után a szülőanya nem akar lemondani a kihordott gyerekről. Nincs hivatalos „szerződés”, nincsenek tanúk. Mi történik akkor, ha a beültetett magzat időközben megbetegszik, genetikai rendellenesség következik be? Akkor is fog kelleni a gyermeket akaró párnak?

A megoldás egyértelműen a törvényhozók kezében van. Jogi szabályozás hiányában virágozhat ez az úgynevezett gyerekkereskedelem, hiszen kiskapukat használnak fel a gyerektelen párok helyzetük megoldására. Ezáltal viszont a magzatot, magukat és a béranyát is veszélybe sodorhatják a fent említett problémák felmerülésekor.

Az is érdekes vetület, és ezzel máris új megvilágosítást kap a probléma, hogy a népességcsökkenést ily módon, rendesen leszabályozva lehetne pozitívan befolyásolni, nem beszélve arról, hogy a gyermek, foganjon bármilyen úton: egy csoda. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ő érdekeit sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.