Felmérés a Magyar Gárda Feloszlatásáról

A fiatalabb korosztály szimpatikusnak talája az Árpádsávos szervezetet

Valószínűleg a hétvégi tüntetés sajtóvisszhangjának, valamint az új kommunikációs technikák elterjedésének, például az amatőr videók internetes küldözgetésének is köszönheti a Magyar Gárda, hogy a közvélemény elég tájékozott vele kapcsolatban.

2009.07.09 07:07Népszabadság Online

Néhány nappal a bíróság döntése után a népesség túlnyomó része hallott róla, hogy feloszlatták a Jobbikhoz kötődő szervezetet (82 százalék), illetve hogy a gárda és az őrizetbe vett Budaházy György mellett szerveztek tüntetést szombatra (75 százalék).

A szervezet működésének véget vető jogerős döntéssel kapcsolatban ugyanakkor elég megosztott a közvélemény. Tíz emberből öten értenek egyet a bíróság ítéletével, körülbelül négyen utasítják el. A legkevésbé egyébként a Jobbiknak is jelentős számú szavazót adó fiatal felnőttek, valamint a Fidesz-szavazók fogadják el az ítélőtábla döntését (41 és 38 százalék).

A hírek szerint a június vége óta szerveződő tüntetést a rendőrség nem engedélyezte, erről a szombati eseményekről tájékozottak szinte mindegyike (tízből kilenc ember) értesült. A bírósági ítélethez hasonlóan a rendőrség lépése is erősen polarizálta a véleményeket. A teljes népességben tízből öten helyeselték a BRFK döntését, négyen nem értettek vele egyet; és ebben a kérdésben is a 30 éven aluliak voltak a legkritikusabbak.

A legfiatalabb korosztályban általában pozitívabb megítélést kapott a gárda és a velük rokonszenvezők tüntetése, ugyanakkor ez a korosztály bizonyult (a nyugdíjasokkal együtt) a legtájékozatlanabbnak is. Azt, hogy Vona Gábort, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnökét őrizetbe vették, az esemény után három nappal a népesség kétharmada tudta. Vona részvétele mégis a fiatalok körében hozta a legtöbbet a párt konyhájára: míg a teljes népességben a túlnyomó többség véleménye nem változott és csak 8 százaléké javult (ám 14 százaléknak romlott) a Jobbikkal kapcsolatban, addig a huszonévesek és a 30-asok esetében másfélszer-kétszer többen mondták, hogy szimpatikusabb a Jobbik, mint korábban.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője szerint a Fidesz politikusainak is részt kellett volna venniük a szombati tüntetésen, ám a közvélemény ezzel nem ért egyet. A megkérdezettek kétharmada helyesli, hogy a fideszes politikusok nem mentek el tüntetni, bár a párt saját szavazói közül valamivel többen (minden negyedik Fidesz-szavazó) örültek volna, ha vezetői elmennek, mint a teljes népességből (minden ötödik megkérdezett). A legtöbben egyébként a legfiatalabbak közül (minden harmadik) hiányolták a fideszes vezetőket a tüntetésről.

A politikai elemzők közül sokan úgy vélik, a kiábrándult MSZP-szavazók juttatták be a Jobbik képviselőit az EP-be, a gárda ügye viszont a Fidesz szavazótáborának egységére jelenthet veszélyt. A megkérdezettek fele tartja fontosnak, hogy a Fidesz elhatárolódjon a Jobbiktól, minden harmadik ember viszont nem tartja ezt szükségesnek. A fideszesek fele-fele arányban képviselik a kétféle véleményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.