Az orvos antibiotikum szedését rendelte el

Borzalom! Majdnem belehalt a foghúzásba!

Óriási problémát okozhat egy rossz fog. Megtapasztalta ezt egy jászberényi férfi is, aki egy hétköznapi foghúzás után óriásira dagadt arccal kereste fel egy szombat este az általános orvosi ügyeletet. Itt azonban nem gyógyulása, hanem kálváriájának újabb fejezete kezdődött.

2009.05.26 14:07szoljon.hu

Ez derül ki abból a szoljon.hu szerkesztőségébe eljuttatott, egy hozzátartozó által megfogalmazott levélből, amely szerint az ügyeletes orvos antibiotikum szedését rendelte el, illetve panasza súlyosbodása esetén a Jászberény Szent Erzsébet Kórház Sebészeti ambulanciájának felkeresését javasolta a betegnek. 

Másnap reggel a férfi nyelési problémákat tapasztalva megtette ezt, ám ott egy oda tartozó „fehérköpenyes” így reagált: — Idehozták a baleseti sebészetre?! Menjenek a belgyógyászatra.
 
Így történt aztán, hogy egy kardiológus megvizsgálta a szakterületének megfelelően, s tanácsként javasolta: keressenek egy fogorvost vagy menjenek Szolnokra a szájsebészetre. 

Ez viszont Jászberényben hétvégén szinte lehetetlen feladat. Vasárnap volt, s egyetlen fogorvos sem volt telefonon elérhető, ekkor mentőövként egy nem Jászberényben lakó, de ott praktizáló fül-orr-gégészt sikerült találni, aki családi kötödés révén éppen a városba tartózkodott. Dr. Velkei Zoltán megvizsgálta betegünket, s azonnal hívta a szolnoki szájsebészeti részleget. Így vihette a család szinte az utolsó pillanatban arra a helyre, ahol megmentették az életét, s aki aztán nyolc — kilenc napi kórházi ápolás után térhetett otthonába. 

A levél a felháborodás és a köszönet hangján is szólt. Előbbi a berényi kórházban tapasztaltaknak, utóbbi dr. Velkei Zoltán hozzáállásának és szolnoki kollégái munkájának. Az esettel szembesítettük a berényi kórház vezetőjét. — Komplex módon kell kezelni ezt a problémát — mondta dr. Szabó Tamás, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház igazgatója, amikor az ügy kapcsán megkerestük. — Minden beavatkozás, így a foghúzás is járhat szövődményekkel. Erre minden orvos felhívja a beteg figyelmét, s azt is tudatni köteles, hogy további ellátásért hozzá később is fordulhat. Ez valószínűleg ez esetben is megtörtént. A betegeket rendelési időn kívül ügyeleti rendszerben látjuk el. 

Az éppen hétvégi ügyeletet teljesítő orvos ott hibázott, hogy bár gyógyszerrel ellátta a beteget, nem a szolnoki Hetényi Géza Kórház szakembereihez, hanem a helyi baleseti ambulanciára irányította. A félreinformáltság adta a következő — beszédstílusra is vonatkozó — helytelen hangnemet és helyzetet a sürgősségi ambulancián, de a belgyógyászaton már a szakmai követelményeinek megfelelően látták el a feldagadt arcú, nyelési problémákkal jelentkező férfit. Az biztos, hogy a szombat esti ügyeletesnek tájékozódnia kellett volna, hogy nálunk évek óta nincs hétvégi fogorvosi és fül-orr-gégészeti ellátás. 

A mostanában zajló folyamatos változások is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a kollégák nem voltak pontosan informálva. A sürgősségi ambulancián is lett volna lehetőség tájékoztatni a beteget, még ha az nem is a kötelessége a szakterületen dolgozónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.