"A négyes metró kisunokája"

Támogatta Szabó Imre kinevezését a környezetvédelmi bizottság

Támogatta Szabó Imre ismételt kinevezését a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) élére az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága szerdán, 11 igen szavazattal, 8 ellenszavazat mellett.

2009.04.15 17:56MTI

Szabó Imrét a testület 19 tagja közül a szocialista és szabaddemokrata képviselők, valamint Császár Antal független képviselő tartotta alkalmasnak a zöldtárca vezetésére, míg a testület fideszes és kereszténydemokrata politikusai, illetve a szintén független Katona Kálmán a kinevezés ellen szavazott.

Szabó Imre bizottság előtti meghallgatása során reményét fejezte ki, hogy a környezetvédelem a jövőben is mentes maradhat a "pártpolitikai csatározásoktól".

Hozzátette: miniszterré történő kinevezése előtt hosszú éveket töltött a civil szférában, ezért munkája során "természetes szövetségesének" tartja a zöldmozgalmakat is. A miniszterjelölt stratégiai feladatának nevezte egyebek mellett az ország Európai Unió (EU) felé tett energia- és klímapolitikai vállalásainak teljesítését, a nemzeti környezetvédelmi program következő fázisainak parlamenti elfogadtatását, továbbá az EU soros elnökségére való felkészülést, valamint a környezetvédelmi tudatformálásban való részvételt.

A tárcavezető-jelölt ígéretet tett arra, hogy a Bajnai-kormány felállását követően azonnal elérhetővé válnak a magyar szén-dioxid-kvóta eladásokból finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer pályázatai, amelyekkel szerinte már 2009-ben is jelentősen csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva Szabó Imre elmondta: sem létszámleépítést, sem további megszorításokat nem tervez a zöldtárcánál. Hozzátette: a minisztériumban korábban "fordított piramis elven" végeztek költségmegszorítást, amely legkevésbé a területi szerveket érintette, legnagyobb mértékben pedig a miniszteri kabinetet, amely 45 százalékos kiadáscsökkentést hajtott végre.

Nagy Andor (KDNP), a bizottság alelnöke megjegyezte: a Fidesznek és a KDNP-nek semmilyen kifogása sincs Szabó Imre személyével szemben, ugyanakkor a jelenlegi politikai helyzetben csak az előre hozott választásokat tudják támogatni. A miniszterjelöltnek bizalmat szavazó Velkey Gábor (SZDSZ) megjegyezte: a stratégiai tervekben jövőképekben ugyan valóban könnyen megtudnak egyezni a pártok, azok megvalósulásban azonban már "sokszor vereséget szenvedünk".

A szabad demokrata képviselő szerint a környezetvédelmi szempontok vesztesként kerültek ki egyebek mellett az erdő-, valamint a termékdíjtörvény módosítása, illetve az energiapolitika kialakítása során is. Katona Kálmán megszólalásában egyebek között azért bírálta Szabó Imrét, amiért a parlamentben támogatta a "minden bizonnyal a négyes metró kisunokájává" váló paksi atomerőmű bővítésének "pontatlan" előkészítését.

A bizottság volt elnöke szerint a milliárdokba kerülő előkészítési munkálatokat - finn mintára - üzleti finanszírozással kellett volna elvégeztetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.