Földünk csak egy van

A válság ellenére gyorsítani kell a környezetvédelmi beruházásokat

A válság ellenére fel kell gyorsítani a környezetvédelmi beruházásokat, mert egészségesebb környezetet biztosítanak, és munkahelyeket teremtenek, így világszerte enyhíthetik a válság hatásait - mondta Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) államtitkára pénteken Isztambulban.

2009.03.20 18:36MTI

Az államtitkár az ötödik alkalommal megrendezett Víz Világfórumon beszélt erről - közölte a KvVM pénteken az MTI-vel. Az államtitkár előadásában rámutatott: nem engedhető meg, hogy víz, mint stratégiai elem az éghajlatváltozás következtében olyan biztonságpolitikai konfliktusok forrása legyen, mint az más energiahordozók esetében már tapasztalható.

A hidroszolidatásról beszélve Oláh Lajos hangsúlyozta: a Duna-medencén 19 ország osztozik, és sikeresen működik együtt. Az államtitkár beszédében kiemelte: a medence közepén fekvő Magyarország hét országgal osztozik a vizeken, nagy tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetközi határvízi együttműködésben, és kész ezeket a tapasztalatokat átadni. Az államtitkár megbeszélést folytatott török kollégájával a két ország közötti környezetvédelmi megállapodásról.

Oláh Lajos jelezte: Magyarország kész szakmai segítséget nyújtani Törökországnak, hogy felkészülhessen az uniós környezetvédelmi előírások átvételére. Az államtitkár jelezte, hogy magyar vállalatok is részt vennének az uniós előcsatlakozási program ivóvíz-, szennyvíz-, és hulladékkezelési beruházásaiban. A március 16-22. között rendezett Víz Világfórum olyan fontos témákkal foglalkozik részletesen, mint a globális változások kockázatainak kezelése, a vízkészletekkel való gazdálkodás, illetve annak finanszírozása, valamint a vízügyi oktatás.

A szakmai tanácskozás ideje alatt expót és vásárt is rendeznek, ennek keretében kedden magyar üzleti napot tartottak, és egy magyar információs pavilon is várja az érdeklődőket - olvasható a közleményben. A tanácskozáson részt vesz Kóthay László vízügyi szakállamtitkár is, aki a Vízgyűjtő Szervezetek Nemzetközi Hálózatának (INBO) elnökeként több szekcióülésen elnököl.

A tervek szerint a kormányzati szereplők közös nyilatkozatot fogadnak el a konferencia végén, amelyben a fenntartható vízgazdálkodáshoz szükséges célokat és intézkedéseket fogalmaznak meg - olvasható a minisztérium közleményében. Az első Víz Világfórumot 1997-ben Marrákesben rendezték, majd ezt követően 2000-ben Hágában, 2003-ban Kiotóban, 2006-ban pedig Mexikóvárosban rendezték meg a konferenciát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.