Fogjuk meg, amíg lehet!

Programozott széndioxid-kibocsátáscsökkentéssel kordában tartható a globális felmelegedés

Megfékezhető a légkör felmelegedése, amennyiben 2030-ra globálisan 70 százalékkal csökken a széndioxid-kibocsátás. Hétfőn tette közzé a McKinsey stratégiai és tanácsadó cég a légköri felmelegedéssel kapcsolatos legfrissebb jelentését.

2009.02.02 18:01National Geographic

A tanulmány szerint akkor tartható 2 Celsius fokon belül a légkör felmelegedése, ha a szén-dioxid kibocsátását 2030-ra sikerül globálisan 70 százalékkal csökkenteni.

Számokban ez azt jelenti, hogy a jelenlegi trendek alapján 2030-ra várható 70 gigatonnás kibocsátás helyett mindössze 23 gigatonna szén-dioxid kerülhet a levegőbe. Így az üvegházhatású gázok légköri részecskekoncentrációja nem haladná meg a 480 ppm-et (milliomodrészt), ami a számítások szerint 2 Celsius fokban maximálhatná a felmelegedést. Mindehhez haladéktalanul hozzá kell látni a kibocsátáscsökkentő programok megvalósításához.

A széndioxid-emisszió visszafogásának négy fő elemét határozták meg a szerzők, amelyek közül a legjelentősebbnek az energiafelhasználás hatékonyságának növelését tartják – ezzel az eszközzel akár a teljes szükséges kibocsátáscsökkentés 40 százaléka biztosítható lenne. A másik fontos lépés az alternatív energiaforrások – a szél-, a nap-, a vízi és a geotermális energia, valamint a biomassza – előtérbe helyezése.

További tartalékok rejlenek a különböző széndioxid-csapdákban, amelyekhez kapcsolódóan föld alatti tároló technológiák kifejlesztésére lenne szükség, illetve az erdőpusztulás megállításában és a visszaerdősítésben, hiszen az erdők ugyancsak fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében.

A jelentés a pénzügyi részletekre is kitér: a számítások szerint 2020-ban globálisan mintegy 530, 2030-ban pedig 810 milliárd euró lenne a kibocsátás csökkentését célzó beruházások költségvonzata. Amennyiben sikerül a leginkább költséghatékony megoldásokat felkutatni és kiválasztani, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a ráfordítások nettó költségigénye nem érné el évente a GDP egy százalékát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.