Dugódíj és sebességkorlátozás bevezetése

Ötpontos intézkedéscsomag a szmog ellen

Ötpontos intézkedéscsomagot javasol a levegőszennyezés ellen az MSZP; a javaslat részleteiről Hegyi Gyula, a párt európai parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.

2009.01.16 12:50MTI

A javaslatcsomag elemei: a dugódíj és sebességkorlátozás bevezetése, zöld zónák kialakítása, a szmogriadó-rendelet finomítása, valamint hibridautók beszerzése - közölte Hegyi Gyula

Kifejtette, a dugódíj fővárosi viszonylatban azt jelentené, hogy a Hungária körúton belülre behajtási díj ellenében lehetne bejutni. A zöld zónákban megállapítanák, hogy milyen autók léphetnének be szennyezési fokozatuk alapján. 

A politikus szerint szükséges a szmogriadó-rendelet finomítása és a megfelelő szankcionálás is. Mint mondta, megfontolandó a sebességkorlátozás bevezetése városon belül, középületek, iskolák és egészségügyi intézmények közelében. Az alacsonyabb sebesség nemcsak tisztább levegőt, hanem kevesebb balesetet is jelent - tette hozzá. 

Hegyi Gyula kitért arra is, a közintézmények gépkocsiparkjának cseréjénél követelmény lehetne, hogy a levegőt alig szennyező autókat szerezzenek be. Hegyi Gyula elmondta: Magyarországon és számos európai országban nagyságrendekkel több embert öl meg a szmog, mint az autóbalesetek. 

Becslések szerint mintegy kétezer ember hal meg évente a légszennyezés következtében. A magyarok a szennyezett levegő miatt átlagosan egy-három évvel korábban halnak meg, mintha tiszta levegőjű településen élnének. A budapesti légszennyezés első számú okozója az autóforgalom. Az összetett intézkedési terv úgy védi a városlakók egészségét, hogy a feltétlenül szükséges autóforgalmat nem teszi lehetetlenné - hangsúlyozta. Hegyi Gyula felhívta a figyelmet arra is, hogy csakis olyan lehetőségeket gyűjtött össze, amelyek az Európai Unió országaiban már gyakorlatban vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.