Nem lesz kötelező a reálérettségi

Hiller megszegte szavát érettségi ügyben?

Hiller István oktatási miniszter a szakma nyomása ellenére sem hajlandó kötelezővé tenni a reálérettségit - értesült a Magyar Nemzet.

2009.04.07 13:14Magyar Nemzet

Tovább tart a természettudományos képzés mélyrepülése, amit igazolnak az idei felsőoktatási felvételi statisztikák. Eszerint ugyanis nagyon kevesen jelentkeztek természettudományos képzésre. 

Hiller István évek óta tud a problémáról, hiszen az egyetemeket vezető rektorok és tudósok hosszú ideje kongatják a vészharangot és követelik, hogy a miniszter tegye kötelezővé a természettudományos érettségit. A lap szerint a mostani helyzet hosszú távon súlyos kutatói szakemberhiányhoz vezethet. 

A Magyar Nemzetnek az Oktatási Hivatal elnöke, Bakonyi László azt mondta: megvizsgálták a helyzetet, és indokolatlannak tartják a természettudományos érettségi kötelezővé tételét. Ezt azzal indokolta az elnök, hogy a tavaly kiadott érettségi bizonyítványok 54 százalékában szerepelt természettudományos tárgy. Hozzátette: ha az informatikát is ide számítjuk, akkor az arány nyolcan százalék.

OKM: Hiller nem ígért 2009-től kötelező természettudományos érettségit

Az oktatási tárca vezetője nem tett ígéretet korábban arra, hogy 2009-ben egy természettudományos tárgyból kötelező lenne érettségi vizsgát tenni - közölte Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke a Magyar Nemzet írására reagálva kedden az MTI-vel. 

Bakonyi László az MTI-nek nyilatkozva valótlannak és félrevezetőnek nevezte azt az állítást, hogy a tárca vezetője nem tartja be korábbi ígéretét és nem vezeti be a reálérettségit. A miniszter soha nem állította, hogy 2009-ben a bevezetésre sor kerül - mondta. A tárca háttérintézményeként működő Oktatási Hivatal elnöke idézte a miniszter tavaly márciusi nyilatkozatát, miszerint 2012-13-ra valósulhat meg ez az elképzelés, amelyhez egyébként módosítani kell a közoktatási törvényt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.