Megváltozott érettségi, jelentkezés február 16-ig!

Külön kell jelentkezni az érettségire

A felvételi eljárástól függetlenül, külön, de ugyanúgy február 16-ig kell jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra, mint a felsőoktatási intézményekbe - erre hívta fel a figyelmet honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

2009.01.27 11:15MTI

A május-júniusi érettségi vizsgaidőszakra a jelentkezés határideje 2009. február 15., de mivel ez munkaszüneti napra esik, a következő munkanapon, február 16-ig elfogadják a jelentkezéseket.

Ez a dátum megegyezik a felsőoktatási felvételi jelentkezés határidejével, de fontos tudni, hogy a két jelentkezés nem "váltja ki" vagy "helyettesíti" egymást; mind az érettségire, mind a felsőoktatási intézményekbe külön jelentkezési lapot kell kitölteni. Középszintű érettségi vizsgára - a tanulói jogviszony fennállása alatt - minden olyan középiskolában be lehet jelentkezni, ahol az adott tárgyból érettségi vizsgát szerveznek.

A középiskola azonban nem köteles a külső - vagyis az adott intézményben tanulói jogviszonnyal nem rendelkező - jelentkezőket fogadni. Ebben az esetben az Oktatási Hivatal (OH) OKÉV regionális igazgatóságán is lehetőség van jelentkezni érettségi vizsgára. Emelt szintű érettségi vizsgára csak az OH OKÉV regionális igazgatóságain lehet jelentkezni.

A nappali munkarend szerinti középiskolai tanulói jogviszony fennállása alatt vizsgatárgyanként az érettségi összes fajtája első alkalommal ingyenes, középszinten és emelt szinten egyaránt. A tanulói jogviszony megszűnése utáni érettségi vizsga a több vizsgarészből álló tárgyaknál - az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek kivételével - vizsgánként 12 ezer forintba kerül.

Az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgákra 20 ezer forintot kell fizetni, az egy vizsgarészből álló vizsgákra pedig 8 ezer forintot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.