Gyurcsány Ferenc maradt az MSZP elnöke

Bombahír! Gyurcsány Ferenc lemondott!?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bizalmatlansági indítványt kezdeményez maga ellen az Országgyűlésben. A miniszterelnök szombaton reggel ezt már közölte is az MSZP elnökségével - értesült az MTI a kormányfő környezetéből.

2009.03.21 15:10MTI, Fotó: MTI

Az MTI úgy tudja, hogy a miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy így az MSZP a többi párttal egyeztetve találhat majd egy külső személyt a hatékony válságkezeléshez. Erre két hetük van. Az MTI információi szerint az elnökség tudomásul vette Gyurcsány Ferenc bejelentését. 

A távirati iroda úgy tudja, hogy ha két hét alatt megállapodnak a pártok az új miniszterelnök-jelöltről, akkor ismét összehívják az MSZP kongresszusát, amelyen a küldöttek szavaznak majd a lehetséges új kormányfő személyéről. 

Ezt követően kerülhet az Országgyűlés elé a konstruktív bizalmatlansági indítvány. A távirati iroda információi szerint Gyurcsány Ferencet ez a döntés nem befolyásolja abban, hogy elinduljon az MSZP elnöki posztjáért. Gyurcsány Ferenc már kért maga ellen bizalmi szavazást. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, 2006. október 6-án a parlament 207 igen szavazattal 165 ellenében bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek és programjának. 

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig idén március 9-én jelentette be, hogy pártja konstruktív bizalmatlansági indítvány elindítását javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen. Közölte, hogy egy kérdőívet oszt ki a négy ellenzéki párt képviselői között. Szavai szerint ezzel akkor azt akarták megtudni, hogy van-e 78 képviselő, aki kormányváltást akar. Az ellenzéki pártok elutasították a kezdeményezést, az MSZP pedig hangsúlyozta: a kisebbségi kormány kitart 2010-ig. 

A konstruktív bizalmatlansági indítvány szabályait 1990-ben rögzítették az alkotmányban. Az alaptörvény kimondja, hogy a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be. A miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni. A bizalmatlansági indítvány feletti vitát és szavazást legkorábban a beterjesztéstől számított három nap után, legkésőbb a beterjesztéstől számított nyolc napon belül kell megtartani.

Gyurcsány: nem akadályozom a változást

Gyurcsány Ferenc szerint folytatni kell a reformpolitikát, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti. A miniszterelnök az MSZP tisztújító kongresszusán szombaton azt mondta: tovább kell vinni a szakképzés, a felsőoktatás, az egészségügy reformját, elő kell készíteni a társadalombiztosítás átalakítását. 

"Tavaly januárban azt mondtam az elnökségnek, hogy ha egy éven belül nem sikerül növelni a támogatottságunkat, akkor ki kell nyitni a személyi kérdéseket. Letelt az egy év. Támogatásunk nem nőtt, éppen ellenkezőleg, csökkent" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. "Ha én vagyok a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszüntetetem" - közölte a miniszterelnök

Gyurcsány új kormányt és kormányfőt javasolt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, azt kéri a kongresszustól, bízza meg a pártelnököt, a választmány elnökét és a szocialista frakcióvezetőt az új miniszterelnök megnevezésének előkészítésével. 

Gyurcsány Ferenc azt is javasolta, hogy hétfőn tájékoztassák erről a parlamentet, kezdjék meg a tárgyalásokat az új kormányfő személyéről, és két hét múlva rendkívüli kongresszus jelöljön új miniszterelnököt. A pártelnök nem nevezett meg jelöltet maga helyett.

Gyurcsány: a szavahihetőségem jelentősen sérült

Tévedtem erőnket, lehetőségeinket illetően, fontos pillanatban adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem ennek következtében jelentősen sérült - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a párt tisztújító kongresszusán szombaton. 

Az MSZP minden hibája és gyengeséges ellenére a tisztességes és jó oldalon áll - tette hozzá. 2002-2006 között hibás gazdaságpolitikát folytattunk - szögezte le a kormányfő, aki szerint erre nem mentség az, hogy a Fidesz már 2001-ben megkezdte a költekezést. 

A pártról szólva azt mondta: annak belső viszonyai keveset változtak az elmúlt években, feltűnő a személyi-hatalmi politizálás dominanciája, s az innováció hiánya. Gyurcsány Ferenc szerint a fő felelőség ugyan a vezetőké, de közülük kiemelkedik a párt elnökének, a miniszterelnöknek a felelősége.

Gráf: nem tudni, ki léphet Gyurcsány helyébe (Bővebb cikk a témában!)

Váratlanul érte az MSZP elnökségét Gyurcsány Ferenc reggeli bejelentése a bizalmatlansági indítvány kezdeményezéséről, ezért még nem tudni, ki léphet a jelenlegi kormányfő helyébe - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Bokros Lajos elvállalná a kormány vezetését (Bővebb cikk a témában!)

A Horn-kormány volt pénzügyminisztere ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta el szombaton Gyöngyösön. A kérdést már annak tudatában tették fel neki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán.

Csak egynapos lesz a kongresszus

A kialakult helyzetben a tervezett kettő helyett csak egy napig tart majd az MSZP kongresszusa - közölte Lamperth Mónika, a pártelnök kabinetfőnöke a szocialisták kongresszusán szombaton.
 
A kongresszus ügyrendi bizottságának elnöke elmondta: a tisztújítás lezajlik, de lekerül a napirendről az alapérték- illetve a dokumentumszerkesztő bizottság javaslata, és ezek helyett a miniszterelnök bejelentése nyomán kialakult helyzetről beszélnek majd a zárt ülésen. 

Hozzátette: szavaz a kongresszus a párt európai parlamenti listájáról, az alapszabály-módosítási javaslatról, a pártelnök, a választmányi elnök, a pénztárnok, valamint pénzügyi ellenőrző bizottság, illetve az etikai testület beszámolójáról. Lamperth Mónika közölte, a tervek szerint április 5-én vasárnap lesz a rendkívüli kongresszus, amelyen a küldöttek az új miniszterelnök-jelöltről döntenek majd. Szintén kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a tisztújítás keretében a pártelnöki posztról is szavaznak, amelyre az egyetlen jelölt Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnöke

Az MSZP kongresszusa újraválasztotta Gyurcsány Ferencet pártelnökké szombaton Budapesten - tudta meg az MTI. 

A választáson 599 küldött szavazott, és az újraválasztott pártelnök 508 szavazatot kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.