Tisztújító kongresszust tart mától az MSZP

Kiszivárgott a titkos tervezet! Lesz-e Gyurcsány újra elnök?

A tisztújításról és az európai parlamenti (EP) választási listáról dönt az MSZP szombat-vasárnapi budapesti kongresszusa; az ülésen megkerülhetetlen téma lesz a válságkezelés.

2009.03.21 09:28MTI

A párt legfelső döntéshozó szervezete 2011-ig választja meg a párt vezető tisztségviselőit és elnökségét, akik három választáson (az EP-, az országgyűlési és az önkormányzati választás) vezetik át a pártot. 

Gyurcsány Ferenc pártelnöknek nincs kihívója, de a két elnökhelyettesi posztért jelenleg hárman, a három alelnöki helyért pedig legalább négyen versenyeznek. A szabályok szerint a meg nem választott elnökhelyettes és alelnökök automatikusan indulnak "az eggyel kisebb" posztokért. 

Juhász Ferenc és Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettesek mellett Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője is pályázik erre a posztra. Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István mostani alelnöknek Mesterházy Attila elnökségi tag lesz a kihívója.
 
Egy szavazással döntenek a párt 66 fős EP-listájáról, amelynek első három helyén női politikusok állnak: a listát Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő vezeti.
 
A kongresszus kezdete előtt rendkívüli, kibővített ülést tart az országos elnökség. A testület összehívását a tagok kezdeményezték a miniszterelnöknél, hogy megtudják: Gyurcsány Ferenc javasol-e további válságkezelő intézkedéseket, és ha igen, akkor milyeneket.

Kiszivárgott a titkos tervezet

Kiszivárgott az MSZP szombaton kezdődő kongresszusának határozattervezete, amely az elkövetkező időszak terveire vonatkozik. A Népszabadság és az InfoRádió honlapján is elolvasható szöveg szerint a tervezet legfontosabb elemei, hogy legyen szakértői a kormányzás, hogy Magyarországon legyen kisebb, 199 fős parlament, hogy legyen feleannyi önkormányzati képviselő, és hogy legyen mielőbb euró. 

A dokumentum szerint a magyar gazdaság versenyképességének alapja a termőföld és a víz. 

"A Magyar Szocialista Párt megújított politikájával vissza kell szereznie támogatóit, elismerést kell kivívnia a magyar társadalomban. A szakértői kormányzás eredményeként jelenlegi politikai támogatottságát bővítenie kell az Európai Parlamenti, az országgyűlési és az önkormányzati választásokon" - olvasható az anyagban. 

Az ismertetés jelzi, hogy az MSZP számára az egyik legfontosabb tényező a szélsőjobboldal elleni harc. "Sikeresen hajtottuk végre a felsőoktatás reformját, jelentős lépéseket tettünk az államigazgatás átalakításában és az egészségügyben. A közoktatás átalakításában az oktatás színvonalának emelése mellett mérsékeltük a szegregációt. Korszerűbbé vált az állami felsőoktatás képzési szerkezete, bevezettük a kétszintű képzést. Megerősödött a biztosítási elv az egészségügyben, javult a járulékfizetési fegyelem, ésszerűsítettük a kórházi kapacitásokat, megindult a járóbeteg-szakellátás fejlesztése, fehér foltjainak eltüntetése, megállt a gyógyszerkassza kiadásainak korábban megállíthatatlannak tűnő növekedése. Kisebb létszámmal, olcsóbban működik a közigazgatás. Modern és hatékony Magyar Honvédséget hoztunk létre, amely nemzetközi tekintélyt ad hazánknak" - áll a dokumentumban. 

A további sikereket a dokumentum szerint az ellenzék egy részének felelőtlen viselkedése akadályozta meg, de az sem használt az eredményességnek, hogy kisebbségi kormányzásba kényszerült a párt. "A Magyar Szocialista Párt úgy értékeli, hogy a kormány a gyors felismerést követően haladéktalanul hozzálátott a pénzügyi, majd gazdasági válság hatásait csillapító intézkedések végrehajtásához.
 
A válságkezelés azonnali feladatait a kormány sikeresen oldotta meg" - emelték ki a dokumentumban. A válságkezelés további útján az alábbiakra lesz szükség az MSZP szerint: "Olyan adó-átalakítás szükséges, amely a dolgozó embereket jutalmazza. A szociális ellátások rendszerét úgy kell átalakítani, hogy ne büntesse a rászorulókat, segítsen nekik abban, hogy munkát kapjanak és a maguk erejéből éljenek. A nyugdíjasok biztonsága kiemelt társadalmi érdek, a nyugdíjak hosszabb távú értékőrzése és a rendszer fenntarthatósága érdekében a nyugdíjreform újabb lépéseit kell megtennünk."

A Magyar Szocialista Párt azt javasolja a kormánynak, hogy alakítson ki olyan társadalmi-gazdasági megállapodásokat, amelyek tartalmazzák az euró bevezetésének menetrendjét, a foglalkoztatás növelésének módozatait és az ország fenntartható fejlődési pályára állításának gazdasági- és társadalompolitikai eszközeit. 

Az MSZP a dokumentumban újra megfogalmazza a kisebb, 199 fős magyar parlament fontosságát, valamint a területi listás és arányos választási rendszerre vonatkozó elképzeléseket, továbbá azt a célkitűzést is, mely szerint az önkormányzati képviselők számát megfeleznék. A párt határozattervezete szerint Magyarország számára nem járható az az út, amelyet a régió más országai követnek.
 
Magyarországon az európai versenyképesség alapja a szociális béke megőrzése, a természeti erőforrások - elsősorban a termőföld és a víz - környezetbarát felhasználása, valamint a tudásközpontú gazdaság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.