Toller Lászlót gondnokság alá helyezték

OVB: várhatóan egy napon lesz a pécsi időközi országgyűlési és az EP-választás

Várhatóan egy napon, június 7-én vasárnap lesz a Toller László gondnokság alá helyezése miatt szükséges pécsi időközi országgyűlési képviselő-választás valamint az európai parlamenti választás az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő délutáni döntése értelmében.

2009.02.23 18:19MTI

Az időpontot korábban a Baranya megyei 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság javasolta az OVB-nek. A grémium a határozatot a választási típusokra vonatkozó jogszabályi előírásokkal, valamint költségtakarékossági szempontok figyelembe vételével indokolta. 

A választási eljárási törvény értelmében az időközi országgyűlési képviselő-választást a kitűzéstől számított 72 napon túli, de a mandátum megszűnésének napjához képest négy hónapon belüli időpontra kellett kiírnia az OVB-nek. 

Június 7-e a legkésőbbi időpont volt, amikorra ki lehetett írni a választás első fordulóját, ám - ha lesz második forduló - akkor azt a határidő lejárta után két héttel tartják. Az OVB ugyanis korábban úgy értelmezte a választási törvényt, hogy a négy hónapon belüli kiírás csak az első fordulóra érvényes, a másodikra már nem. (Ennek alapján írták ki a legutóbbi ferencvárosi választást is.) 

Toller László, a Baranya 3. számú országgyűlési választókörzetének képviselője február 12-én került "cselekvőképességet kizáró gondnokság" alá, miután jogerőssé vált a Szigetvári Városi Bíróság január 21-ei határozata. A képviselő 2006 júniusában Dombóvár közelében egy balesetben súlyosan megsérült, azóta kómában van. Cselekvőképtelenné nyilvánítását 2007 novemberében egy névtelen levélíró kérte a pécsi gyámhivataltól. 

Az időközi választás időpontjáról, valamint az ahhoz kapcsolódó határidőkről, határnapokról az OVB dönt. A pécsi országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) iroda feladata lesz a választás lebonyolítása, kezdve a választói névjegyzék összeállításától, az értesítők, ajánlószelvények kiküldésén át a külképviseleti névjegyzékbe vételig. 

A jelölteknek az oevk bizottságánál kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.