"A válság az egész országot elsodorhatja"

Politikai konszenzust sürget a reformszövetség programjához Fodor Gábor

Jó irányba mutató, az ország problémáival őszintén szembenéző javaslatnak tarja az SZDSZ a Reformszövetség programját, amelynek végrehajtásához a párt elnöke politikai konszenzust sürget.

2009.02.22 10:33MTI

Tervéhez Gyurcsány Ferenctől a kormány programjának átalakítását kéri, Orbán Viktortól pedig érdemi részvételt a vitában - közölte Fodor Gábor, a párt elnöke vasárnap az MTI-vel.

"A javaslatok alkalmasak lehetnek arra, hogy Magyarországon újra beinduljon a fenntartható növekedés, és a válságból lehetőség legyen" - írja közleményében a szabad demokraták elnöke. A Reformszövetség szombaton ismertette javaslatait, amelynek intézkedései összesen 1.325 milliárd forinttal csökkentenék az állami jövedelemelvonást 2013-ig. Ezen túl további 1.000 milliárd forinttal javítanák az egyensúlyt az államháztartási kiadások befagyasztására tett javaslatokkal.

Az SZDSZ elnöke méltatja, hogy a Reformszövetség képes volt széles körű szakmai konszenzust teremteni a programhoz. Hozzáteszi: most az egész politikai elit felelőssége, hogy sikerül-e a politikai konszenzust is megteremteni, hangsúlyozva, az SZDSZ jó tárgyalási kiindulópontnak tartja a Reformszövetség javaslatait. "Arra kérjük Gyurcsány Ferencet, hogy a Reformszövetség javaslatainak tükrében gondolja újra saját javaslatait, és késlekedés nélkül ennek szellemében alakítsa át programját" - áll a közleményben.

A legnagyobb ellenzéki párt elnökétől, Orbán Viktortól pedig azt kéri az SZDSZ, hogy az ország érdekében támogassa ezt a kezdeményezést, és a Fidesz érdemben vegyen részt az erről folyó parlamenti vitában. A jobboldali embereknek is érdekük a válságból való minél hamarabbi kilábalás - érvel az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor idézi Gyurcsány Ferencet miniszterelnököt, aki még szombaton azt mondta, hogy "a Reformszövetség javaslatainak társadalmi hatása időnként dermesztő". A

z SZDSZ elnöke szerint "az igazság ezzel szemben az, hogy a kormányzat cselekvőképtelenségének társadalmi hatása lesz rémisztő". Az elmúlt évek is megmutatták, hogy a reformok ára mindig kisebb, mint a reformok halogatásáé - mutat rá. "Magyarország a 24. órában van, ezért azonnali cselekvésekre van szükség. Ha a cselekvés elmarad, a válság az egész országot elsodorhatja és a válság nem fog különbséget tenni baloldali, jobboldali vagy liberális emberek között" - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.