A kormány ne hirdessen nagy reformokat!

Fodor figyelmeztet: 1 év múlva választások lesznek!

A kormánynak nem nagy ívű, hosszú távú reformprogramokat kell meghirdetnie, mert egy év múlva választások lesznek - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtökön Budapesten.

2009.02.19 14:30MTI

A miniszterelnök által hétfőn bejelentetett javaslatcsomag túl késői és túl kevés: azonnali cselekvésre, "tűzoltásra" van szükség, mert az államcsőd elkerüléséhez határozott lépések kellenek - közölte a pártelnök a Liberális Gazdasági Konferencia szünetében sajtótájékoztatón. 

Fodor Gábor kijelentette, hogy nem az adóemelés politikájával kell forrásokat teremteni, a kormánynak inkább a költségvetés kiadási oldalához kell hozzányúlnia. Ez a nehezebb megoldás, de a konferencia résztvevői Csillag Istvántól Járai Zsigmondig egyetértettek ezzel - emelte ki, utalva arra, hogy ez előlegezi meg a szükséges szerkezeti változásokat, és tesz versenyképessé minket a környező országokkal összevetve. 

"A reformokkal nem flörtölni kell", hanem bátor és határozott cselekvésre van szükség - tette hozzá. A pártelnök azt mondta: minden olyan lépést tudnak támogatni, amelyek jó irányba mutatnak, ilyen például a személyi jövedelemadó sávhatárának emelése, az adórendszeren belül a kedvezmények eltörlése, a szociális és a nyugdíjrendszerhez való hozzányúlás, a rászorultsági elvek bevezetése. 

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Kóka János a csütörtöki Népszabadságban megjelent írásában arról ír, hogy hosszabb távon hogyan kell gondolkozni. Hozzátette, a hosszú távú reformprogramokról egyeztetni kell, de most rövid távon tűzoltásra van szükség. A szabad demokraták elkötelezettek a párbeszéd mellett, hogy ki tudjon alakulni konszenzus például az önkormányzati rendszer és a parlament átalakításához vagy az euró bevezetésének dátumához - jelezte. Arra a felvetésre, hogy a liberálisok miért nem szavazzák meg a parlament feloszlatását, azt mondta, egy ilyen lépés "ebben a tűzoltásban olaj lenne a tűzre", mert egy előre hozott választás olyan politikai bizonytalanságot teremtene, amelyben például megjósolhatatlan lenne, hogy meddig gyengülne a forint az euróhoz képest. 

Fodor Gábor a társasági adó emelése kapcsán úgy fogalmazott, hogy az adóemelésekre általában nemet mondanak, de ha a kormány a másik oldalon gazdaságélénkítő lépéseket tesz, csökkenti a munkáltatók terheit, és versenyképessé teszi az országot, akkor az a döntés a számukra elfogadható lehet. Kérdésre válaszolva a lehetséges kiadáscsökkentések kapcsán azt mondta, az állami gazdasági kiadások rátája rendkívül magas. Az állam működési kiadásai, illetve a szociális kiadások terén jelentős tételeket lehet megtakarítani - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.