"Gyönge, álságos nem"

SZDSZ: vegyék tárgysorozatba a pártállami múltról szóló javaslatot!

Miután az alkotmányügyi bizottság szerdán elutasította az eltitkolt pártállami múlt megismerhetőségéről szóló SZDSZ-es javaslat tárgysorozatba vételét, a szabad demokraták a házbizottság csütörtöki ülésén újra kérni fogják a tárgysorozatba vételt.

2009.02.18 17:45MTI

A liberális ügyvivő elmondta, hogy amikor az alkotmányügyi bizottság ülésén ehhez a napirendi ponthoz értek, akkor a fideszes képviselők kivonultak.

A szabad demokrata politikus ezután elmondta érveit, hogy miért lenne szükség az eltitkolt pártállami múlt megismerésére, amire a kormány jelenlévő képviselője úgy reagált, hogy a javaslatot kisebb módosításokkal támogatni tudják. Gulyás József értetlenségének adott hangot, hogy ennek ellenére a kormánypárti képviselők tartózkodtak a tárgysorozatba vételről döntő szavazáson. Mint fogalmazott, a tartózkodás "egy gyönge nem, egy álságos nem" . A csütörtöki házbizottsági ülésen a szabad demokraták újra kérik a tárgysorozatba vételt. Gulyás József azt mondta, bízik benne, hogy a kormány és az MSZP nem "jó rendőr - rossz rendőr" játékot játszik velük. Emlékeztetett rá, hogy az SZDSZ 2007 nyarán szorgalmazta egy, a pártállami múlt megismerhetőségét elősegítő iratvizsgáló bizottság felállítását.

Az úgynevezett Kenedi-bizottság megállapította, hogy az iratokat manipulálták, megsemmisítésük még a rendszerváltást követően sem szűnt meg, nincs biztosítva kutatásuk lehetősége megfelelő körben, és egyes dokumentumokat indokolatlanul titkosítottak. A politikus felidézte, hogy az ügyben tavaly év végén a polgári titkosszolgálatokért felelős miniszter, Szilvásy György egy jogszabály megszületését ígérte, de az még mindig nem készült el.

Hozzátette, hogy most kedden Szilvásy György úgy fogalmazott, hogy zajlanak az egyeztetések, de ilyenről sem az SZDSZ, sem pedig a Kenedi-bizottság Gulyás József által megkérdezett tagjai nem tudnak.

Gulyás József kitért a mágnesszalagon tárolt titkosszolgálati információkra is. Mint mondta, azt sem tudják, hogy azokkal kapcsolatban milyen munkálatok zajlanak. Megjegyezte: vannak olyan információk, amelyek szerint a korábbi kormányok alatt a mágnesszalagokról készültek másolatok, és előhívták a rajtuk lévő anyagokat.

Répássy Róbert, az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke az MTI érdeklődésére közölte: Gulyás József félreértette pártja álláspontját; a Fidesz támogatja az indítvány tárgysorozatba vételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.