Egyháza több más méltósága is a jelentett

Kommunista titkos ügynök volt a szlovák ortodox egyház vezetője

A kommunista titkosrendőrség (StB) ügynöke volt Ján Holonic érsek, a szlovák ortodox egyház feje - közölte kedden a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének (UPN) dokumentumaira hivatkozva a Plus 7 dni hetilap.

2008.12.30 18:25MTI

Az intézet az 1939 és 1989 közötti korszakot, a fasiszta és kommunista rendszert vizsgálja - a lap szerint nem csak Holonic, hanem egyháza több más méltósága is együttműködött a szolgálattal.

A lap szerint Holonic 1982-től - amikor még csak püspök volt a kelet-szlovákiai Michalovcében - önként működött együtt a rendőrséggel, de pénzt és más díjazást is kapott szolgálataiért. 2006-ban lett az ortodoxok elöljárója. Elődje, Mikulas Kocvar szintén szerepel az StB-vel együttműködők jegyzékén.

Szlovákiában az ortodox egyháznak mintegy 50 ezer tagja van, azaz csak a lakosság egy százaléka tartozik hozzá. A nagy többség katolikus; az ő vezetőjüket, Ján Sokol érseket is megvádolták kollaborálással a sajtóban, de ő tagadott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.