Titkosszolgálatok tanulmányozzák a jelentést

Ügynöklista akár néhány százezer forintból?

A titkosszolgálatok tanulmányozzák jelenleg a Kenedi-bizottság jelentését, amely várhatóan jövő héten kerül a Nemzetbiztonsági Kabinet elé - írta a szerdai Népszava.

2008.11.12 08:45Népszava

A Kenedi János vezette bizottság egy évig vizsgálódott a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokat őrző szerveknél, s jelentésüket szeptember 11-én adták át Szilvásy György titokminiszternek - olvasható a cikkben, amely arra is rámutat, a bizottság egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy kiderült: megvannak azok az egyébként 2060-ig titkosított mágnesszalagok, amelyekre az elmúlt rendszer szolgálatai vitték fel az egykori ügynöklistáikat, illetve a célszemélyek adatait. A mágnesszalagok tartalmát azonban a mai szolgálatok - állításuk szerint - műszaki okokból nem tudják aktiválni.
 
Ezzel szemben a Népszavának nyilatkozva Kovács Győző villamosmérnök, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság volt főtitkára elmondta: csupán pénz és elhatározás kérdése lenne, hogy kiderüljön, milyen adatok vannak, illetve lehettek azokon a mágnesszalagokon, amelyekről a jelentés említést tesz. Mint mondja: a Szegedi Informatikai Múzeum birtokában legalább két-három olyan - Siemens 4004/45-F típusú - olvasóberendezés van, amely alkalmas lehet erre a munkára. Az adatok leolvasásával szerinte tehát nem lenne probléma, legfeljebb az okozhat nehézséget, hogy a talált adatok értelmezésére szolgáló korabeli számítógépek már nem elérhetők - mondta Kovács Győző, hozzátéve, az olvasóberendezéseket ugyanakkor össze lehetne kötni valamelyik mai számítógéppel is. 

Egy, a lapnak név nélkül nyilatkozó szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok értelmezéséhez szükséges számítógépes programkörnyezet elérhetősége is kérdéses, de véleménye szerint a szolgálatok "majdnem biztosan" rendelkeznek olyan programokkal, amelyek nem az eredeti hardveren futnak ugyan, de a mai gépekkel is olvashatóvá teszik az adatokat. Kovács Győző szerint egymillió forint alatt "megúszható" lenne a géppark összeállítása, s az adatok leolvasásának megkezdése - írta a Népszava.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.