A lengyelek szembenéznek a múlttal?

Csökkentik Jaruzelski tábornok és a volt kommunista ügynökök nyugdíját

A lengyel parlament pénteken törvényt fogadott el, amely jelentősen csökkenti a Wojciech Jaruzelski tábornok rendszerében magas pozíciót elfoglalt vezetők és a kommunista titkosrendőrség egykori ügynökeinek nyugdíját.

2008.12.19 17:26MTI

A törvény vonatkozik a Jaruzelski tábornok által 1981-ben, a Szolidaritás szakszervezet megfékezésére létrehozott Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsa (WRON) egykori tagjaira, valamint azokra, akik 1944 és 1990 között a kommunista titkosszolgálat ügynökei voltak.

"Visszaállítjuk a normális állapotokat ezen a területen. Senkinek sem lesz a jövőben magasabb nyugdíja csupán azért, mert a kommunista titkosrendőrségnek dolgozott
" - jelentette ki Donald Tusk kormányfő a szavazás után.

A 366 igen, 50 nem szavazattal és 22 tartózkodással elfogadott törvény értelmében csökkentik a nyugdíjak megállapításánál eddig alkalmazott igen kedvező szorzókat.

A lengyel média szerint a kommunista titkosszolgálat egykori tábornokainak havi nyugdíja a jelenlegi majdnem 8000 zlotyról (2422 euró) körülbelül 2500 zlotyra (757 euró) zsugorodhat.

A 85 éves Jaruzelski tábornok és a kommunista rendszer több volt magas rangú vezetője jelenleg bíróság előtt áll a hadiállapot 1981. évi bevezetése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.