A korai időpont előnyös a Fidesznek

Az MSZP érvkampányához több idő kellene

Fideszes források az MTI-nek nyilatkozva a párt szempontjából inkább előnyként értékelték, hogy a köztársasági elnök a lehető legkorábbi vasárnapra, március 9-re tűzte ki a népszavazást a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról.

2008.01.23 19:47MTI

A távirati irodának név nélkül nyilatkozó források abban egyetértettek, hogy a korai időpont több szempontból is előnyös a Fidesznek, egy elhúzódó kampány viszont nem lenne jó sem a pártnak, sem az országnak. A Fidesz-kampány koordinálásában részt vevő egyik szakértő azt mondta, hogy az államfő döntése után egy rövid, csupán hat hetes villámkampány következik, ami a szocialistáknak azért nem kedvez, mert ők nem sokkal ezelőtt "érvkampányba" kezdtek, amihez azonban több idő kellene.

A neve elhallgatását kérő szakértő szerint az is szerencsés, hogy a civilek ennyire bekapcsolódtak a Fidesz kampányába, mert elvégzik azt a politikai munkát, amit a pártnak kellene. Az ellenzéki párt egyik országgyűlési képviselője azért is kedvezőbbnek tartja a rövid kampányt, mert a Fidesz már régóta napirenden tartja a népszavazás ügyét, és arra "trenírozza" szavazóbázisát, hogy lesz népszavazás, míg a kormányoldal eddig igyekezett tudomást sem venni a referendumról, ezért most fáziskésésben van, a Fidesz egy lépéssel előtte jár.

A frakciótag szerint a rövidebb kampányból adódó költségkímélés mellett a korai időpont azért is jó, mert közelebb esik a politikai szezonkezdethez, ami azt jelenti, hogy a február 11-ei első parlamenti ülésnap és a március 9-ei szavazás között csak ez a téma lesz napirenden, esetleg az egészségbiztosítási törvény jöhet még szóba, emellett azonban a kormányoldal nem tud majd más ügyet kampányszerűen napirendre emelni. A népszavazáson annak a háztól-házig típusú mozgósító kampánynak lesz újabb megmérettetése, amelyet az utóbbi két-három választáson már a Fidesz alkalmazott - fogalmazott a képviselő.

Egy másik fideszes képviselő arról beszélt, hogy az országnak lesz jó a korai időpont, hiszen a népszavazás minden témát elnyom majd március 9-ig, ezért addig érdemi politikai döntés nem születik. Jobb, hogy nem kell elvesztegetni még két hónapot - tette hozzá. A Fidesszel szövetséges egyik gazdaszervezet prominense az MTI-nek azt mondta, azért is jobb március 9-e, mint mondjuk egy áprilisi-májusi időpont, mert vidéken könnyebben lehet majd mozgósítani, hiszen március elején még nem kezdődnek el a földmunkák. Hozzátette: a szavazáson való részvétel szempontjából fontos, hogy egy március eleji hétvégén várhatóan kevesebben mennek kirándulni, mint mondjuk áprilisban.

A távirati irodának nyilatkozók abban egyetértettek, hogy a népszavazás eredménye rányomja majd a bélyegét március 15-ére, azonban - amint egyikük hangsúlyozta - inkább az lesz a meghatározó, hogy a kormány miként reagál majd az eredményre. Utóbbi forrás szerint ezért is jobb, hogy március 15-e előtt van a szavazás, mert ha "utcai balhé" lenne a nemzeti ünnepen, akkor a kormány ismét a szélsőségekre hivatkozva tudná elterelni a figyelmet. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem hiszi, hogy a 2006 őszi eseményekhez hasonlóhoz vezetne a népszavazás, hiszen az pont arról szól, az utcáról az urnákhoz vigyék az embereket. A kampányban részt vevő nyilatkozó szerint ugyanakkor lehet forró tavasz, és nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet a népszavazás utáni március 15-e.

A szakértő szerint az évértékelők arra lesznek jók, hogy megnyissák a kampányt. Orbán Viktor szerinte pozitív üzenettel, jövőképpel áll majd elő országértékelőjében, amelyet várhatóan valamikor Gyurcsány Ferenc február 11-ei parlamenti évértékelője után tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.