A döntés jogát vissza kell adni a népnek

Megerősítő népszavazást kezdeményez a Fidesz

A Fidesz megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosításról szóló törvény kapcsán a tavaszi parlamenti ülésszak első napján, a törvény zárószavazása előtt - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető csütörtökön Siófokon.

2008.01.17 18:50MTI

A határozati javaslatot az első ülésnapon, február 11-én nyújtják be, erről a parlamentnek következő ülésén szavaznia kell - mondta az MTI érdeklődésére a frakcióvezető. Hozzátette: bízik abban, hogy sikerül elfogadtatniuk a javaslatot, amelyhez egyébként egyszerű többség kell. A Fidesz-elnökség háromnapos ülésének záró napján az ellenzéki párt politikusa az elhangzottakat összegezve elmondta: részletesen megvitatták az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt, s arra a megállapításra jutottak, hogy az elmúlt egy évben ez volt a magyar belpolitika legsúlyosabb konfliktusa. 

Már a törvény koncepciója, majd a december 17-én az MSZP által "átpréselt" jogszabály megosztotta a társadalmat: egyik oldalon áll a kormány, vele szemben az egész magyar társadalom - mondta Navracsics Tibor, aki a társadalmi egyeztetés hiányával, illetve a törvény társadalom általi elutasításával indokolta a kezdeményezésüket. 

A politikus szerint nem véletlen, hogy Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt, s átgondolásra visszaadta a parlamentnek. Akkor az MSZP széles körű társadalmi egyeztetést ígért, ám mindebből semmi sem lett - mondta Navracsics Tibor, aki annak a véleményének adott hangot, nincs kétségük afelől, hogy a lényegében változatlan törvényt az MSZP ismét megszavazza. 

Ám a Fidesz úgy véli, hogy a döntés jogát "vissza kell adni a népnek", ezért él a jogszabály adta lehetőséggel, és kezdeményezi a törvényt megerősítő népszavazást. A frakcióvezető szerint, amennyiben erre a parlamenttől megkapják a felhatalmazást, akkor a várhatóan tavaszra kiírt, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazás mellett ez lehet a negyedik kérdés, amelyről az állampolgárok véleményt mondhatnak. Navracsics Tibor az MTI-nek arra felvetésére, hogy mennyi az esélye, hogy a szocialisták támogatják az Országgyűlésben a kezdeményezést, azt mondta: szerinte mindenkinek érdeke, hogy egy ilyen kiélezett helyzetben megkérdezzék az embereket, hogy ők mit akarnak. 

Arra a kérdésre, hogy vajon a szocialisták is így gondolják-e a frakcióvezető azt mondta: ha tiszta a lelkiismeretük, és azt mondják, hogy ez egy jó törvény, akkor nincs félnivalójuk a népszavazástól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.