Hiányoznak a gyakorlati szabályok

Vitákat szíthat a Fidesz megerősítő népszavazása

Navracsics Tibor frakcióvezető csütörtökön jelentette be, hogy a Fidesz megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási törvényről az Országgyűlésben.

2008.01.17 19:00MTI

Az MTI által megkérdezett választási szakértő és alkotmányjogász, illetve az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke szerint vitákra lehet számítani a Fidesz kezdeményezte megerősítő népszavazás kapcsán, mert hiányoznak a gyakorlati szabályok, és eddig nem volt példa arra, hogy egy törvény népszavazással való megerősítését kérjék a képviselők.
 
Navracsics Tibor frakcióvezető csütörtökön jelentette be, hogy a Fidesz megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási törvényről az Országgyűlésben. Tóth Zoltán választási szakértő az MTI-nek azt mondta: a törvényt megerősítő népszavazásról a házszabályban és az alkotmányban csak néhánymondatos meghatározás szerepel, azonban túl a tény rögzítésén, gyakorlati szabályok nincsenek. 

A megerősítő népszavazás alkotmányos intézmény, aminek azonban praxisa nincsen - fogalmazott a szakértő, aki emiatt vitákat valószínűsített a kezdeményezés kapcsán. Avarkeszi Dezső, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának MSZP-s elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a megerősítő népszavazásról nincs végrehajtási rendelet, sem házbizottsági, sem ügyrendi bizottsági állásfoglalás. Hozzátette: a házszabály arról sem rendelkezik, hány képviselőnek kell kezdeményeznie a megerősítő népszavazást. 

A határozati javaslatról egyszerű többséggel döntenek a képviselők - mondta Avarkeszi Dezső, aki egy kérdés kapcsán kitért arra is, hogy a javaslat elfogadása esetén nem kell aláírásgyűjtés a népszavazás elrendeléséhez. Halmai Gábor alkotmányjogász az MTI-nek azt mondta: arról dönt az Országgyűlés a megerősítő népszavazást kezdeményező határozati javaslattal, hogy akar-e referendumot egy általa már elfogadott törvényről. Ha a képviselők így döntenek, a megerősítő népszavazást ki kell írni, időpontjáról a köztársasági elnök dönt - tette hozzá az alkotmányjogász. 

Halmai Gábor ugyanakkor kiemelte: a megerősítő népszavazásról egyszerű többséggel határoz az Országgyűlés. Ha a képviselők többsége úgy határoz, hogy támogatja, akkor meg kell tartani a referendumot, ha elvetik, akkor nem. Avarkeszi Dezső és Halmai Gábor hangsúlyozta azt is, hogy 1990 óta nem volt példa megerősítő népszavazás kezdeményezésére az Országgyűlésben. Az alkotmányjogász és az alkotmányügyi bizottság elnöke egyetértett abban is, hogy az erről szóló szabályozás lehetne részletesebb, illetve lehetnek róla viták, mert - mint mondták - az Országgyűlésben mindig mindenről vita van.

A házszabály szerint az Országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni. Az Országgyűlés a zárószavazást követő ülésen határoz a népszavazásra bocsátásról. Ha az Országgyűlés elrendelte a törvény népszavazásra bocsátását, a törvényt akkor kell a köztársasági elnökhöz aláírásra megküldeni, ha azt a referendum megerősítette - áll a házszabályban. 

Az alkotmány csupán egy helyen utal erre a lehetőségre, amikor az Országgyűlésre vonatkozó fejezetben azt írja, hogy a népszavazásra bocsátott törvényt a köztársasági elnök csak akkor írja alá, ha azt a népszavazás megerősítette. Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvényben pedig az szerepel, hogy az Országgyűlés által már elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény megerősítéséről elrendelt népszavazás ügydöntő. 

A Fidesz elnöksége szerint minden politikai és jogi lehetőség adott ahhoz, hogy az egészségbiztosításról szóló kérdést a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazással együtt bocsássák referendumra. Tóth Zoltán erről azt mondta: a jogszabályok szerint erre van lehetőség, mert ha a kitűzött népszavazás időpontjától visszaszámított 21. napon legkésőbb érkezik egy ilyen kezdeményezés, akkor ezt együtt is meg lehet tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.