Horváth Aladár: "A rendőrkapitány szakmaiatlan!"

Az Roma Polgárjogi Alapítvány nyugdíjba küldené Pásztor Albertet

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szerint nyugdíjba kellene vonulnia Pásztor Albert miskolci rendőrkapitánynak, mert tevékenysége szakmaiatlan - mondta Horváth Aladár, a szervezet elnöke.

2009.02.05 17:59MTI

Horváth Aladár közölte: a miskolci rendőrkapitány múlt pénteki nyilatkozatával kapcsolatban az alapítvány válságkezelő csoportja áttekintett statisztikákat, városi vezetői nyilatkozatokat és egyéb dokumentumokat, amelyek alapján kimondható, hogy nem indokolt a hangulatkeltés a városban.

Mint hozzátette, a szociális válsághelyzettel kapcsolatos bűncselekmények száma nem ugrott meg Miskolcon, és úgy tűnik, az emlegetett Avasi lakótelepen javulás is megfigyelhető. Az RPA elnöke kiemelte, hogy ha a kormány nem képes saját eszközeivel megfelelően kezelni a helyzetet, akkor felmerülhet, hogy az Európai Parlament illetékes szerveinek meg kellene vizsgálni: Magyarország mennyiben tud eleget tenni azoknak a jogelveknek, direktíváknak, amelyek a társadalmi béke fenntartása szempontjából fontosak.

Reményét fejezte ki, hogy "a politika felül tud emelkedni az iszonytatóan cigányellenes közhangulaton".

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arról beszélt: a rendőrkapitányi nyilatkozat etnikai feszültségek gerjesztésére alkalmas. Sajnálatos az ügy kapcsán kialakult "hihetetlen politikai egység" - tette hozzá.

Mint elhangzott, az RPA javaslatokat fogalmazott meg, amelyeket eljuttatnak a miniszterelnöknek, a szociális és az igazságügyi minisztériumnak. A javaslatok között szerepel egy miskolci szociális válságkezelési program elkészítése, valamint az, hogy a megyei jogú városi közgyűlés szüntesse meg a közrend helyreállításában intézkedésre nem jogosult őrző-védő cégek megbízását, és az erre fordított összeget csoportosítsák át oktatási és munkahely-teremtési célokra.

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere a budapesti sajtótájékoztatón elhangzottak, az RPA vizsgálata kapcsán az MTI-nek azt mondta: célszerű lett volna, ha a Miskolcon vizsgálatot végzők a városvezetés véleményét is megkérdezték volna.

Az MTI úgy tudja, hogy az alapítvány képviselői a városi rendőrkapitányságot sem keresték meg. A polgármester kiemelte, hogy a kapitány kijelentésével kapcsolatos vizsgálat lezárult, Pásztor Albertet visszahelyezték tisztségébe és folytathatja munkáját. "A vizsgálat számos megállapítása a valóságot tükrözi, a megoldási javaslatokkal kapcsolatban azonban eltér a véleményünk.

Valamennyi jó szándékú javaslatot figyelembe fogjuk venni a kérdés orvoslásakor"
- tette hozzá.

Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya múlt pénteken egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.