A vajda kiállt a kapitány mellett

Pásztor Albert: ne próbáljanak rasszistának beállítani

A pénteki kijelentése után más beosztásba helyezett miskolci rendőrkapitány nem tűri, hogy rasszistának próbálják beállítani; ezt maga az érintett, Pásztor Albert nyilatkozta szombaton az MTI-nek.

2009.01.31 13:35MTI

Senki ne sajnáljon, és senki ne próbáljon rasszistának beállítani, mert azt nem tűröm" - hangsúlyozta Pásztor Albert szűkszavú reagálásában az MTI-nek. 

A rendőrkapitány pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a decemberben, januárban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt". Az eset után az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali vizsgálatot rendelt el és más beosztásba helyezte a főrendőrt. Az ügyben szombaton az igazságügyi és rendészeti miniszter is megszólalt. 

Draskovics Tibor az MTV Nap-kelte című műsorában azt mondta: a miskolci rendőrkapitány pénteki nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. 

A miniszter szerint nagyon sokan "rosszul élik" meg a rendőrkapitány áthelyezését mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is "vérzik a szíve" érte.

A helyi Fidesz-KDNP-frakció kiáll a kapitány mellett

A Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója kiáll Pásztor Albert városi rendőrkapitány mellett és arra kéri az igazságügyi és rendészeti miniszter, vizsgálja felül döntését - tartalmazza az MTI miskolci irodájához szombaton küldött közös közlemény. 


A Borsod megyei vajda kiáll a rendőrkapitány mellett

A Borsod megyei vajda védelmébe vette a posztjáról más beosztásba helyezett miskolci rendőrkapitányt; Lakatos Attila az MTI-nek szombaton azt mondta, mélységesen felháborította, ami Pásztor Alberttel történt. "Egy olyan emberről beszélünk, aki feltette az életét a rendőri munkára", tisztességgel, becsülettel végezte a feladatát - fogalmazott Lakatos Attila. Mint hozzátette: azért a mondatáért, amely szerint az elmúlt két hónap rablásait, lopásait cigány származásúak követték el, "nem lett volna szabad felfüggeszteni, ezt nem lehetett volna megtenni a miskolci rendőrkapitánnyal, mert ő csak tényeket közölt, nem rasszista megnyilvánulás volt".
 
Lakatos Attila megjegyezte, ő maga vajdaként számos fórumon elmondta: "igen, van cigánybűnözés". Ilyenkor nem arról beszél, hogy egy biciklin a roma ember hazatolja a fát az erdőről, mert különben megfagyna, hanem arról, amikor fiatal emberek, akár 200-300 forintért bántalmaznak valakit, és ezek az elkövetők cigány származásúak - magyarázta. 

Az MTI azon információjára, miszerint vasárnapra szimpátiatüntetést szerveznek Miskolcon a kapitány érdekében, Lakatos Attila úgy reagált: örül a demonstrációnak, mert ez az ember megérdemli, hogy kiálljanak mellette.

A városvezetés is kiáll a kapitány mellett

Teljes a bizalma a posztjáról menesztett miskolci rendőrkapitányban a város vezetésének - mondta Káli Sándor (MSZP) polgármester szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján; közlése szerint hétfőn kíván egyeztetni az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, mert nem ért egyet azzal a döntésével, hogy Pásztor Albertet más beosztásba helyeztette. "Nem értek egyet a kapitány leváltásával", egyeztetést kértem Draskovics Tibor minisztertől, a hétfői megbeszélésen jelen lesz az ORFK és a megyei rendőr-főkapitányság vezetője is - mondta Káli Sándor. 

Pásztor Albert élvezi a városvezetés bizalmát, kiváló szakember - fogalmazott a polgármester, aki az MTI-nek elmondta: tudomása szerint vasárnap szimpátiatüntetés, békés demonstráció lesz Pásztor Albert mellett, amelyen ő is részt vesz. Erre a sajtótájékoztatón részt vevő több MSZP-s országgyűlési képviselő - Simon Gábor, Tompa Sándor, Fedor Vilmos - is rábólintott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.