Csapdahelyzet," törvények-törvénye", járóbetegek

Az MDF, az MSZP és az SZDSZ az egészségügyi törvények módosításáról

Az MSZP szerint meglesz a parlamenti többség ahhoz az egészségügyi törvényjavaslathoz, amelyet szerdán kezd tárgyalni az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok véleménye ezt egyelőre nem támasztja alá - derült ki az MTI-nek kedden adott nyilatkozatokból.

2008.11.18 18:28MTI

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke az MTI-nek elismerte, hogy nem ez a "törvények törvénye", ugyanakkor hangsúlyozta, a jogharmonizációs és a gyakorlati élet által kikényszerített szempontok indokolják az elfogadását.

Hozzátette azt is: nyitottak a módosító javaslatok elfogadására. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a törvény elkészítését hosszú előkészítő munka előzte meg, több ötpárti egyeztetést is tartottak a dokumentumról.

Úgy látja: a javaslat két pontjáról van vita, a járóbeteg-kapacitás átrendezéséről, illetve a gyógyszergazdaságossági szabályokról, de a többiben egyetértenek a pártok. Kökény Mihány hozzátette: az ágazat működőképessége múlik azon, hogy elfogadják a törvénycsomagot.

A Magyar Demokrata Fórum sajnálja, hogy a kormány csapdahelyzetet hozott létre azzal, hogy salátatörvényként nyújtotta be az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását - mondta Csáky András, az MDF szakpolitikusa. Emiatt ugyanis, ha valamelyik frakciótag nem ért egyet a módosítás egy részével, akkor a számára elfogadható részt is kénytelen lesz elutasítani.

Kiemelte: az MDF alapvető gondja a törvénnyel nem feltétlenül az, ami benne van, mert annak jelentős részét a párt támogatni tudja, hanem ami kimaradt belőle.

Hozzátette: a gyógyszergazdaságossági törvény kapcsán lehetőség lett volna arra, hogy a korábbi szabályozást a kormány felülvizsgálja, és a szükséges korrekciókat elvégezze. Csáky András közölte: pártja be fog adni módosító javaslatokat az előterjesztéshez, és ezeknek az indítványoknak a "befogadása" dönti majd el, hogy az MDF támogatja-e az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását.

Böhm András (SZDSZ), a parlament egészségügyi bizottsága tagja azt mondta, hogy sok múlhat az általuk és a többi frakció által benyújtott módosító indítványokon, de ennek ellenére kétségesnek tartja, hogy az SZDSZ támogatja majd a javaslatot.

Mint mondta, elvi probléma, hogy a salátatörvény szembemegy a szabad demokraták által elindított egészségügyi reformfolyamattal. Hozzátette: a regionális egészségügyi pénztárak ilyen módszerrel történő létrehozása alkotmányossági aggályokat is felvet. Horváth Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa az MTI-vel közölte: mivel a kormány úgy döntött, hogy egyetlen törvényben módosít 10 jogszabályt, azért a Fidesz a zárószavazáson azokra a részekre sem tud igent mondani, amelyekkel egyetért.

Mint mondta, van számos olyan szakmai, szabályozástechnikai kérdés - például az igazgatási eljárási díj vagy a kórboncolás rendjéről szóló szabály - amire szükség van az egészségügy jó üzemeltetéséhez, és a Fidesz támogatná is.

A fideszes politikus kifogásolta, hogy a miniszter a már benyújtott törvényjavaslatról kezdeményezett ötpártit, ami szerinte csak arról szólt, hogy "ki legyen pipálva" az egyeztetetés.

Horváth Zsolt szerint, ha miniszter korábban kezdeményez tárgyalást, akkor elmondták volna neki, hogy mi az, amivel nem értenek egyet, és melyek azok a pontok, amelyeket támogatni tudnak, és akkor ezeket külön törvénymódosítás formájában megszavazták volna. Szerinte a tárca a törvényeket három csomagban készítette elő, és csak később született az a egyértelműen politikai döntés, hogy egy csomagban nyújtsák be a javaslatokat.

A fideszes politikus szerint ebben a formájában nem tudják elfogadni a gyógyszergazdaságossági törvény változtatásait, amivel kapcsolatban főként azt tartják bajnak, ami nincs benne a javaslatban, például, hogy nem szünteti meg a patikaláncok kialakulását. Szintén elfogadhatatlannak tartják a kórháztörvénnyel kapcsolatban, hogy nem szabályozza újra a kapacitásokat a népegészségügyi mutatók alapján.

Horváth Zsolt közölte, hogy a Fidesz nyújt majd be módosító indítványokat, amelyekkel megpróbálja kiigazítani az általa elfogadhatatlannak tartott részeket, de a zárószavazásnál nagy valószínűséggel a nem gombot kényszerülnek megnyomni. Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat érinti az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről (kórháztörvény), az egészségügyről, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, valamint a felsőoktatásról szóló törvényt, illetve a gyógyszergazdaságossági jogszabályt.

A szaktárca szándékai szerint a javaslat révén rugalmasabb lesz a járó- és fekvőbeteg-ellátás kapacitáselosztása. A kórháztörvény módosítása kapcsán az egészségügyi intézmény fenntartója kezdeményezhet majd ellátás-átcsoportosítást intézményein belül, a kérelmet ebben az esetben is a területileg illetékes tiszti főorvosnál kell kezdeményezni, és ő is engedélyezi azt.

A tartósan kihasználatlan kapacitásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) folyamatosan figyelemmel kíséri, és javaslatot tehet azok átadására olyan intézményeknek, amelyeknél arra szükség van. A járóbeteg-ellátásban - hasonlóan a kórházaknál - szintén bevezetik a területi ellátási kötelezettséget, amely a szolgálatóra ró kötelezettséget: eszerint a területéhez tartozó lakhelyekről érkező betegeket köteles ellátni.

Az OEP-nek kell majd ellenőriznie az ellátási előírások (protokollok) betartását. A biztosító, amennyiben hiányosságot talál, az adott szakmára szóló szerződést módosíthatja, felbonthatja és az ellátást átadhatja egy súlyponti vagy országos intézménynek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.