A költségvetés emberáldozatokat fog követelni?

Fidesz: "halálos" a jövő évi egészségügyi költségvetés

A Fidesz "halálosnak" tartja a jövő évi egészségügyi költségvetést, mert szerinte emberéleteket követel majd az ágazatot érintő brutális megszorítás.

2008.11.04 13:19MTI, Fotó: MTI

 Pesti Imre úgy fogalmazott, "ez a költségvetés emberáldozatokat, emberéleteket fog követelni, ezért is mondjuk, hogy nem a jövő, nem az élet költségvetése, hanem ez a halálé" . Megjegyezte: Rácz Jenő egykori szocialista egészségügyi miniszter is arról beszélt, hogy a megszorítások miatt akár 5-6 évvel is csökkenhet a várható élettartam. A fideszes képviselő szerint rendkívül súlyos, katasztrofális, már-már brutális megszorítás érinti az egészségügyet 2009-ben, hiszen a jövő évi költségvetés mintegy 100-130 milliárd forintot von ki az ágazatból.

Az MTI kérdésére Pesti Imre azt mondta, ez az összeg abból áll össze, hogy a 2009-es költségvetés nominálértékben 30 milliárd forinttal ad kevesebbet az egészségügynek, emellett a gyed révén 66 milliárdot vonnak ki, a jövőre tervezett 4,5 százalékos infláció pedig még mintegy 60 milliárd forinttal több költséget jelent majd. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz mennyi pénzt és honnan csoportosítana át az egészségügyi költségvetésbe, Pesti Imre közölte: Gyurcsány Ferenc hiteltelensége miatt Magyarország jelenleg 400-500 milliárd forint kamatfelárat fizet, ami a teljes magyar gyógyító-megelőző ellátás kétharmada.

A megoldás a hitelesség visszaszerzése - tette hozzá. Szerinte a jövő évi költségvetés a teljes egészségügyi finanszírozást lehetetlen helyzetbe hozza, aminek következtében egy év alatt megduplázódhat a kórházak adósságállománya. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházak 30 százaléka jelenleg is csődben van, és ez az arány drasztikus mértékben növekedni fog. Pesti Imre megemlítette, hogy a háziorvosi rendszerből is elvonnak 4 milliárdot, vagyis amit a vizitdíjról szóló népszavazás után a kormány betett a rendszerbe, azt most vissza fogja venni.

Emellett a költségvetés 22 milliárddal kevesebbet ad a járóbeteg-ellátásból, vagyis ezen a területen nem lesz fejlesztés a következő időszakban, valamint megszorítások érik a vérellátót, a mentőszolgálatot, dolgozók bérét, és a gyógyfürdőellátást is - sorolta az ellenzéki képviselő.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke reagálásában az MTI-nek azt mondta, az orvosok, az ápolók munkahelyét azon az áron kell megvédeni, hogy jövőre nem nő a fizetésük és nem kapnak 13. havi juttatást.

Kiemelte: a teljes egészségbiztosítási alap jövő évi természetbeni ellátásainak kiadása ilyen körülmények között is 2,5 százalékkal növekszik az ideihez képest. Kitért arra is, hogy a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozására tervezett összeg mintegy egy százalékkal meghaladja az idei forrásokat.

A szocialista szakpolitikus azt mondta, a gyógyító kasszában ilyen körülmények között több mint 730 milliárd forint van. Arra a kérdésre, hogy a 13. havi fizetés kiesése és a béremelés elmaradása mekkora összeget tesz ki, Kökény Mihály 30-31 milliárd forint körüli összeget említett. A képviselő képtelen és minden alapot nélkülöző állításnak nevezte, hogy a büdzsé miatt 5-6 évvel csökkenne a várható élettartam.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.