Tízezer orvos és ápoló

Ismét sztrájkoltak Németországban az egészségügyi alkalmazottak

A kórházak helyzete, mindenekelőtt súlyos pénzügyi nehézségei miatt két hónapon belül immár második országos sztrájkjukat tartották kedden a német egészségügyi alkalmazottak.

2008.11.18 17:17MTI

Szerte az országban kora délután rövidebb időre több tízezer orvos és ápoló szüntette be a munkát, a szövetségi kormányt, illetve a tartományokat a kórházak nagyobb pénzügyi támogatására szólítva fel.

A központi nagygyűlést Kölnben tartották, ahol Frank Bsirske, a szolgáltatói alkalmazottakat tömörítő ver.di szakszervezeti szövetség elnöke egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a katasztrofális pénzügyi helyzetbe került kórházak megsegítésére legalább annyira szükség van, mint a bankok támogatására.

Németország 2100 kórháza, illetve klinikája közül több erősen eladósodott, ami megnehezíti azok működését, s általánosságban a betegellátást.

A kormány szeptemberben 2009-re pótlólagosan 3,2 milliárd eurót irányzott elő a kórházak támogatására, az egészségügyi dolgozók szerint azonban a megnövekedett terhek miatt csaknem 7 milliárd euróra lenne szükség.

Szeptember végén egy ízben már országos tiltakozó akcióra került sor. Akkor Berlinben tüntettek az ország különböző helyeiről érkezett orvosok, illetve ápolók.

A két hónappal ezelőtti megmozduláson több mint 130 ezren vettek részt, azaz az akkori megmozdulás Németország történetének legnagyobb egészségügyi tiltakozása volt. A legfrissebb adatok szerint minden harmadik kórház eladósodott, s emiatt több mint 20 ezer egészségügyi munkahely került veszélybe.

A betegbiztosítók ezzel szemben azzal érvelnek, hogy túl sok a kórház, ezért - a hatékonyság növelése és ellátás minőségének javítása érdekében - összevonásokra lenne szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.