Hét kifogás érkezett a testülethez

Február elején dönthet az Ab a Fidesz népszavazásáról

Az Alkotmánybíróság azon van, hogy minél előbb, lehetőleg február elején döntsön a Fidesz népszavazási kezdeményezését elrendelő országgyűlési határozathoz érkezett kifogásokról - mondta az MTI érdeklődésére Sereg András, a testület sajtófőnöke kedden.

2008.01.15 18:12MTI

Sereg András tájékoztatása szerint hét kifogás érkezett a testülethez, amelyekben a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazást elrendelő december 17-i országgyűlési határozat alkotmányosságát kérdőjelezték meg a beadványozók. A Fidesz korábban azt mondta: várják az Ab döntését, és szerintük ez volt az utolsó alkalom arra, hogy a kormány mesterkedéseivel hátráltassa a népszavazást.

Az Alkotmánybíróság döntése után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni, a jogorvoslat elbírálását követő 15 napon belül. Ha tehát az Alkotmánybíróság február elején elbírálja a kifogásokat, Sólyom László még februárban kitűzheti az időpontot. A népszavazást legkésőbb 43 nappal a szavazás napja előtt, a jogorvoslat elbírálását követő 90 napon belüli időpontra kell kitűzni, így - február elejétől számítva - ez az időszak májusig tarthat.

A Fidesz kedden este kezdődő háromnapos elnökségi ülésén is a közelgő népszavazás lesz a fő téma. A tanácskozáson részt vesz Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója is, aki tavaly november elején kezdett országjárásba, és akkori bejelentése szerint csaknem 30 városba és 120 kistelepülésre látogat el a következő hónapokban, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazás támogatására buzdítson.

A múlt héten az MSZP is tartott kétnapos elnökségi ülést Egerben, ahol bejelentették, hogy a szocialistáknál a népszavazási kampány politikai koordinátora Juhász Ferenc elnökhelyettes lesz. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a kampányról azt mondta: a cél az, hogy minél több polgár minél tájékozottabb legyen, az emberek értsék, milyen megfontolások, szándékok húzódnak meg a kormány döntései mögött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.