Aláírásgyűjtés a több-biztosítós modell ellen

A Fidesz támogatja a biztosítási reformot elutasító népszavazást

A Fidesz támogatja a több-biztosítós rendszert elutasító népszavazási kezdeményezést, amelyet több civil és érdekvédelmi szervezet, így a Liga szakszervezet is támogat - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

2008.01.09 12:22MTI

A politikust arról kérdezték, hogy hogyan viszonyul a Fidesz a több-biztosítós rendszert elutasító népszavazási kezdeményezéshez, amelyet többek között a Liga szakszervezet is támogat. Pesti Imre azt mondta: mi a több-biztosítós modellt elutasítjuk, nyilvánvalóan teljesen egyetértünk a Liga szándékával, és támogatjuk azt. Arra, hogy a támogatás azt jelenti-e, hogy az aláírásgyűjtésben is segédkeznek, Pesti Imre azt mondta: erre nem kérték fel a Fideszt, de nem kizárt.

A népszavazás, amelyet egy házaspár, Albert Zsolt és felesége kezdeményezett, arra vár egyetértő választ, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást. A kezdeményezéshez a Liga szakszervezetek mellett csatlakozott többek között a Magyar Szociális Fórum, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, valamint az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is.

A támogató szervezetek szerdán kezdik el az aláírásgyűjtést. Pesti Imre sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy jelenleg az egészségügyi reform nem más, mint reklám és kommunikáció, a kormány "gátlástalanul" már több mint fél milliárd forintot költött el az elhibázott reformok kommunikációjára, ezzel lenézve és becsapva az embereket. Úgy fogalmazott: a kormány "Rodolfó" módjára viselkedik, csak azt felejti el mondani, hogy "nézzék a tetteimet, vigyázat csalok". Szerinte a reform eddigi eredményei negatívak, és sokkolják a magyar társadalmat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a reformot megelőző Zöld könyvben több és jobb ellátást ígért, azonban a valóságban egyre távolabb kerültek az intézmények a betegektől, késve érkezik, vagy nincs mentő, hosszabbak a várólisták, és a rossz hozzáférés miatt sokan nem is fordulnak orvoshoz.

A politikus utalt egy nemrégiben közzétett felmérésre, amely szerint tavaly egy százalékkal csökkent a krónikus betegek száma, holott a trend szerint 5-10 százalékos növekedésnek kellene lennie. Ez azt jelenti, hogy sokan, főként a cukorbetegek, nem váltják ki a gyógyszereket, kiesnek a rendszerből - tette hozzá. Szerinte hazugság a szufficites OEP-ről szóló kormányzati kommunikáció, ugyanis a hiány ott van a kórházaknál, amelyek adósságállománya drasztikusan megnőtt. Hangsúlyozta: a két kormánypárt hatalmi, üzleti osztozkodása zajlik, a szocialisták a kórházprivatizációban, a szabad demokraták pedig a biztosítás privatizációjában érdekeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.