Hasonlóan vallott kudarcot a nyugdíjreform

2011-re alig 7-8 millió embernek lesz egészségügyi biztosítása

A jelenlegi, "részben bukott" nyugellátási rendszer és az új egészségbiztosítási rendszer között vont párhuzamot a Civil Jogász Bizottság.

2008.01.07 07:28Magyar Nemzet

A szakemberek segítségével összeállított tanulmány rávilágít: az egészségbiztosítási törvény hatálybalépésétől számított egy-két éven belül egyre több ember fog kiszorulni a rendszerből.

Magyarország 2011-re úgy fog kinézni, hogy mindössze 7-8 millió embernek lesz egészségügyi biztosítása, kétmillió embert pedig nem fognak a pénztárak fogadni - ecsetelte a Magyar Nemzet megkeresésére Kávássy Pál a kormánypártok által megszavazott új egészségbiztosítási törvény várható hatásait. A Civil Jogász Bizottság orvos-jogász tagja a nyugellátási rendszer kapcsán előbb emlékeztetett arra, hogy az 1997. évi törvénnyel osztották két részre az addig egységesen a társadalombiztosítási rendszerhez tartozó egészség- és nyugdíjbiztosítást.

Ezután a fiatalabbaknak kötelezővé tették, hogy belépjenek a magán-nyugdíjpénztárak valamelyikébe, míg a negyvenéves kor körül lévőknek csak ajánlották. A magán-nyugdíjpénztári tagság azonban csak azoknak előnyös, akik minimum húszévnyi előtakarékossági viszonnyal rendelkeznek "- fogalmazott Kávássy Pál. Hozzátette: a magánbiztosítók esetében nincs kompenzációs lehetőség arra az esetre, ha a cég csődbe megy. Akkor csak annyit mondanak: sajnáljuk, rosszul választottál.

Ez társadalmi tragédiához is vezethet. Baljós előjel, hogy a 2007 után magán-nyugdíjpénztárból nyugdíjba vonulók 8-10 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak, mintha az állami biztosítónál maradtak volna.

Kávássy Pál felhívta a figyelmet a kormány által emlegetett holland biztosítói modell kapcsán arra: ott a kockázatkiegyenlítő alap három év alatt annyi pénzt emésztett fel, mint amennyi a hazai éves összkiadás. Emlékezetes, a magán-nyugdíjpénztárak magyarországi megjelenésével számtalan visszaélés látott napvilágot. Ezen esetek többségénél az adatszolgáltatással, számvitellel, hozamszámítással sértettek jogszabályt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.