Nem kerül napirendre

Liget Budapest - Határozatképtelen lehet az Országgyűlés rendkívüli ülése

Az Országgyűlés elnöke ellenzéki képviselők kezdeményezésére rendkívüli ülést hívott össze jövő szerdára, ugyanakkor a Ház várhatóan határozatképtelen lesz, így nem kerül majd napirendre a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítéséről szóló javaslat.

2016.07.15 12:03MTI

A parlament házbizottságának erről döntő pénteki üléséről Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője számolt be a testület ülését követően tartott sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus közölte, a Fidesz nem kíván részt venni "ebben az ellenzéki cirkuszban", képviselőcsoportjukból ezért csupán egyetlen képviselő lesz jelen az ülésteremben, mivel úgy gondolják, semmilyen olyan új körülmény nem merült fel, amely indokolná a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény visszavonását.

Kósa Lajos úgy fogalmazott, a balliberális ellenzék eddig minden olyan építést, beruházást ellenzett, amelyet a kormány és a Fidesz kezdeményezett. Példaként említette erre a Nemzeti Színház épületét, valamint a Kossuth tér megújítását. "Mi úgy gondoljuk, hogy a Városliget szépítése, fejlesztése fölöttébb időszerű" - közölte, és kiemelte, a kormány korábban elfogadta a terület kertépítési tervét is, amelynek eredményeként a jelenleginél nagyobb lesz a zöldfelület aránya. Emellett eltűnik a "balliberális városvezetés mementójaként is felfogható szörnyszülött, a felállításakor 300 millió forintba került, de azóta sem működő homokóra" - tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék együttműködési szándékának komolyságát jól mutatja, hogy a rendkívüli parlamenti ülés napjának a tusványosi nyári tábor megnyitójának napját jelölték meg. "Ha van alkalmatlan időszak arra, hogy a parlament határozatképességét biztosítsuk, az biztos, hogy július 20." - mondta Kósa Lajos, aki szerint ebből is látszik, hogy az ellenzék "csak a balhékeltésben" érdekelt.

A parlament rendkívüli ülését Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő kezdeményezte és Kósa Lajos tájékoztatása szerint azt az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták.

Szabó Tímea arra hivatkozva indítványozta a 2013-ban elfogadott Liget-törvény visszavonását, mert az szerinte "minden baj forrása", hiszen lehetővé teszi a zöldfelületek "korlátlanul lepusztítását" és helyükre "betonépületek" felhúzását.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a képviselők egyötöde kezdeményezheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.