Liget Budapest

Bár "sokkal többe kerül, és sokkal több idő is" - nem vágnak ki több fát a Városligetben

Mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül.

2016.07.14 10:53MTI

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni – mondta Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál napilapnak.

A Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint – közölte Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál szerint.

Szerinte mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket, de a tiltakozások hatására az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül. A kapcsolódó közbeszerzést a napokban kiírják.

Azt mondta, ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor azt tudja mondani, hogy "a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták". Emögött szerinte "nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is", de ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

A műszaki igazgató a zöldfelület és a zöldterület fogalmával kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, a zöldterület telekkönyvi kategória, nagyjából magát a közparkot jelenti. A zöldfelületet ketté kell választani, létezik ugyanis zöldfelület és teljes értékű zöldfelület. Utóbbinál a talaj és a kőzetréteg között nem lehet mesterséges építmény, a sima zöldfelületnél pedig közbeiktattak valamilyen műtárgyat.

A vita szerinte "parttalan, mert a Városliget mindenképpen jól jár: a Liget Projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra".

A Városligetben a múlt héten történt eseményekről azt mondta, látja, hogy a Liget projektnek vannak ellenzői, de "mintha nem tudnák pontosan, hogy mi ellen is tiltakoznak". Hozzátette, ez részben az ő hibájuk, mert a tájékozatlanság a tájékoztatás hiányosságaira is visszavezethető.

Sághi Attila beszélt a biztonsági emberek szerepéről is, szerinte "a projekttől idegennek és szükségtelennek" tartják ezt a fokú őrzést, de "a tiltakozás minősége ezt kívánta meg". Elismerte, voltak hibák, de az őrző-védők "alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül". Közölte azt is, hogy a biztonsági őrök tömeges jelenléte a napokban megszűnik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.