Liget Budapest

Leemelték az An-2-es repülőgépet a Közlekedési Múzeum tetejéről

Elszállították a Közlekedési Múzeum tetejéről kedden a 2004 óta ott álló Antonov An-2-es repülőgépet a Liget Budapest projekt keretében zajló rekonstrukciós munkálatok során.

2016.07.12 15:08MTI
MTI/Lakatos Péter

A beruházó Városliget Zrt. által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény emlékeztet arra, az épület elől nemrég szállították el a legendás első 424-es gőzmozdonyt, kedden reggel pedig műtárgyvédelemi és muzeológus szakemberek jelenlétében leemelték, majd elszállították az átépítés előtt álló múzeum tetejéről az An-2-est is.

A repülőgépet még 2004 tavaszán helyezték el a városligeti épület tetején; a műtárgy eredetileg a 2003-ban megrendezett, 100 éves a magyar motoros repülés című időszaki kiállításra érkezett. Ezt az An-2-est három másik Antonov darabjaiból állították össze. A légi közlekedésben ilyen összeállításban természetesen soha nem vett részt, a lajstromjel helyére ezért a Közlekedési Múzeum felirat került - idézi fel a kommüniké.

A Városliget Zrt. hangsúlyozta: a Közlekedési Múzeum kívül-belül, alapjaiban születik újjá a Liget Budapest projektnek köszönhetően. Az eddiginél kétszer nagyobb kiállítótér jön létre, amely lehetőséget ad egy interaktív, digitális technológiákkal a közlekedés múltját és jövőjét bemutató új Közlekedési Múzeum létrehozására.

A régi épület mára minden részletében elavult, sem kiállítótere, sem épülettechnológiája nem tette alkalmassá, hogy otthont adjon egy korszerű közlekedéstörténeti kiállításnak - közölte a Zrt.

MTI/Lakatos Péter

A beruházó szerint a múzeum épületét az intézmény alapításakor, 1899-ben megvalósult pompájában állítják helyre, így megidézve a II. világháború rombolása előtt a Városligetben állt építményt. A múzeumon belül ugyanakkor kortárs belsőépítészeti megoldásokkal új kiállítás, kilátó és közösségi tér jön létre.

A Közlekedési Múzeum új épülete a Városligetben az eddiginél kisebb helyet foglal el, az épület bővítése a föld alatt történik, az eddigi 20 méter széles aszfaltozott parkoló helyén pedig zöldfelületet létesítenek. Az új Közlekedési Múzeum látványtervei a http://megujulaliget.hu oldalon láthatók - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.