Brumm

Aggtelek környékén bujkálhat a Szlovákiából átkóborolt medve

Hétfőn átjött egy medve Szlovákiából az Aggteleki Nemzeti Parkba, azóta itt bolyong, többen látták is. A székely mondás szerint, a medve nem játék és nem szabad lebecsülni, mi több letegezni sem. (Képünk illusztráció)

2016.05.26 17:44ma.hu
Google Maps

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa az M1-en elmondta: a barna medvét hétfőn hajnalban egy vadász látta az Aggteleki Nemzeti Parkban, aki először vaddisznónak nézte az állatot.

A megrémült medve előbb átkelt a Bódván, majd egy mezőgazdasági területre érve ügetésbe kezdett a közeli erdő felé. Hozzátette, hogy valószínűleg jelenleg is a Martonyi erdőben tartózkodik, de nincsenek pontos adatok, mivel az állaton nincs jeladó.

A szakember megjegyezte, a nyomok alapján a medve 100-120 kg-os lehet. Valószínűleg egy fiatal kan, és a párzási időszak vége felé még mindig élete párját keresi.

A szakember kiemelte, alapvetően nem jelent veszélyt az emberre, de azért érdemes nagy ívben elkerülni és nem settenkedve megközelíteni őt.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival közösen hőkamerákkal keresték az állatot, és a környező települések nyíltabb területeit is átvizsgálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.