Természet

A klímaváltozás degenerációja: hibrid medvét lőttek ki Kanadában

Szakemberek szerint egy grizzly és jegesmedve hibridje az a medve, amelyet Kanada északi részén, a Hudson-öböl partján fekvő Arviat település közelében ejtett el egy vadász.

2016.05.19 14:19MTI

Didji Ishalook először azt hitte, hogy egy kisebb jegesmedvét lőtt le, de mint mondta, egy hibrid állatot ejtett el. "Olyan mint egy jegesmedve, de barna mancsai vannak és hatalmas karmai, mint a grizzlyknek. Feje is grizzlyformájú - hangoztatta a vadász.

Az elmúlt években egyre gyakrabban látni grizzly-jegesmedvét a térségben, amint az északi-sarki térség a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben melegszik. Környezetük felmelegedése miatt északra vonulnak az alaszkai és kanadai grizzly medvék, ami elkerülhetetlenül elvezet ahhoz, hogy jegesmedvékkel találkozzanak és párosodjanak. A sarki jég zsugorodásával a jegesmedvék egyre több időt töltenek a szárazföldön, élelem utáni hosszas vándorlásaik miatt lesoványodnak, számuk csökken, mivel egyre kevesebb a zsákmányállat.

A melegebb időjárás és a növényzet növekedése azt jelenti, hogy egyre több az átfedés a két faj között. A múltban alig volt példa ilyenre. A két faj genetikailag nagyon hasonló, ezért mindkét faj hímjei vonzók lehetnek a nőstényeknek, ezért látjuk a kereszteződést - magyarázta Chris Servheen, a Montanai Egyetem grizzlyszakértője a Guardian brit lap tudósítójának.

A jegesmedvék a barna medvékből fejlődtek ki mintegy 150 ezer éve, és ma a világ legnagyobb húsevő állatai, súlyuk elérheti a 720 kilogrammot. A grizzlyk általában magányos állatok, de összejönnek étkezni, párosodni.

A hőmérséklet emelkedése jobban kedvez a grizzly-jegesmedvéknek, mint a jegesmedvéknek.

"Evolúciós változásnak vagyunk tanúi hosszú távon, amikor egyre nagyobb mértékű az átfedés, a jegesmedvéknek nincs sok választásuk. De még nemzedékek százai kellenek ahhoz, hogy egy valódban új medvefaj jöjjön létre" - hangsúlyozta Servheen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.