Az SZDSZ nem hajlandó lemondani az adóreformról

Fodor: hárompontos liberális javaslat

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke három pontban foglalta össze a szombati nemzeti csúcsértekezleten a liberálisok javaslatát, amely szerint csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, be kell vezetni a költségvetési plafont és szükséges az adóreform.

2008.10.18 12:47MTI, Fotó: MTI

"Az a meggyőződésünk, hogy elengedhetetlen és szükséges már ebben az évben a költségvetés kiadásainak csökkentése, a hiánycélnak közelítése a három százalékhoz" - fogalmazott Fodor Gábor az Akadémián. Hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy a pártja által beterjesztett, a takarékos állami gazdálkodásról, a költségvetési plafon bevezetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja. Fodor Gábor kijelentette: az SZDSZ nem hajlandó lemondani az adóreformról.

"Nem leszünk abban partnerek, hogy a válságra való hivatkozással tegyünk félre minden átfogó átalakítást. Nem lehet megtenni, mert ezzel nem szolgáljuk Magyarország és a magyar gazdaság érdekét". A liberális pártelnök elmondta, örömmel jöttek a tanácskozásra, ahol jó gondolatokat hallhatnak, de - mint fogalmazott - világossá szeretnék tenni, hogy "a Magyar Köztársaságnak van nemzeti csúcsa, ez állandóan működik, ezt úgy hívják, hogy magyar parlament". Azokat a kérdéseket, amelyekről beszélünk, a parlamentben kell megoldani, a döntéseket a kormánynak kell meghoznia - fűzte hozzá.

Fodor Gábor beszélt arról: Magyarország akkor tud ellenállni egy válságnak, akkor tud érdemben értelmes cselekvési programot megfogalmazni, ha az ország túlteszi magát az "évszázados megosztottságon". Javaslata szerint, ha összefogásról beszélnek, akkor az alap kiindulópontnak annak kell lennie, hogy mindannyian ismerjék el a másikról, hogy a haza javát akarja, senki sem a haza ellensége a tárgyalóasztalnál és a parlamentben.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a liberális javaslatok részleteiről szólva elmondta, Magyarországot a közgazdászok szerint azért sújtja kiemelkedően a világgazdasági válság, mert túlterjeszkedő az állam, a szükséges reformok pedig elmaradtak. A gazdaság biztonságának az az érdeke, hogy több költségvetési szigort építsenek a következő évek politikájába. Az államnak meg kell kezdenie a takarékoskodást, szükséges a stabilitási- és adóreform alap bevezetése, valamint az adórendszer átalakítása - mondta.

Kóka János közölte, az SZDSZ szükségesnek tartja az euró bevezetését, mert - mint mondta - ezzel csökkenthetőek volnának azok az árfolyamkockázatok, amelyek ma a devizaadósokat sújtják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.