A miniszterelnök felszólalása a Nemzeti Csúcson

Gyurcsány: legyen hosszú távú nemzeti megállapodás

Gyurcsány Ferenc azt javasolja, hogy a válság kezelése után a résztvevők keressék a nemzeti megállapodás lehetőségét az euró bevezetésének menetrendjére, a nyugdíjreformra, a szociális illetve az önkormányzati rendszer megújítására, hasonlóan más európai országok gyakorlatához.

2008.10.18 11:13MTI, Fotó: MTI

A miniszterelnök a nemzeti csúcson szombaton hangsúlyozta: ennek előkészítésében működjenek együtt, hogy ne csak a mát kezeljék, hanem állapodjanak meg a holnapról is. Kijelentette: "ez most az együttműködés ideje". A nemzeti csúcs azzal, hogy létrejött, megmutatta az összefogás erejét. Megköszönte a részvételt azoknak, akik eljöttek és - mint mondta - sajnálja, hogy van, aki nem jött el. Emlékeztetett arra, a nemzeti csúcs nem döntéshozó testület, hanem az útkeresés, a párbeszéd fóruma, amely megmutatja, hogy a metsző viták ellenére is tudják közösen szolgálni a hazát.

A pártpolitizálás helyett most nemzeti összefogásra van szükség, a versengésnél most az együttműködés a fontosabb - hangozatta, mert a válság párt hovatartozástól függetlenül érinti az embereket. Gyurcsány Ferenc szerint a szabad bankárkapitalizmusnak befellegzett, de azt még nem tudni, mi épül helyette. Két dolgunk van: védekezni és készülni arra, hogy új világot építünk - fűzte hozzá. Jelezte, értik, hogy az emberek az államtól várnak védelmet a pénzügyi válságban, ennek érdekében számos lépést hoztak eddig is, és cselekednek a továbbiakban is, ha arra szükség lesz.

Ezekben a nemzeti csúcs nem tud segíteni - mondta. Hozzátette: azt tervezik, segítséget nyújtanak a devizahitellel rendelkező családoknak azzal, hogy kordában tartják a törlesztő részleteket, és átmeneti segítséget kapnak azok, akik munkahelyük megszűnése miatt nem tudnak törleszteni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem vállalják át a hiteleket. A tervek szerint szintén átmeneti segítséget kaphatnak azok az egyetemisták és főiskolások, akiknél felmerül, hogy a család anyagi helyzete miatt nem tudják befejezni az iskolát.

Azt kérte mindenkitől, lássák be, most nem lehet adót csökkenteni, mert az államot ez nehéz helyzetbe hozhatja. Megismételte korábbi kijelentését: méltányosságot kér a munkaadóktól és a munkavállalóktól is. Gyurcsány Ferenc felidézte, 800 milliárd forintos csomag áll rendelkezésére a kis- és közepes vállalkozásoknak a pénzügyi válság elhárítására és a fejlesztésekre. A kormányfő kijelentette: a gazdaság erősítése érdekében átalakítják az uniós források felhasználását, ha kell, az elfogadott döntéseket is felülvizsgálják, de remélik, hogy nem kell leállítani már elindult beruházást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.