Elsőkézből

Jogállam-e az, ahol le lehet fizetni a bírót?

A Közbeszerzési Hatóság csütörtökön a késő délutáni órákban magától a Közgéptől és a sajtóból értesült arról, hogy a Munkaügyi Bíróság felfüggesztette a Közgép kitiltását a közbeszerzésekről. Ez a módszer a közigazgatási és igazságszolgáltatási eljárással szöges ellentétben áll. Akkor hogyan történhetett meg?

2015.09.18 15:25ma.hu

Még meg sem kapta a közigazgatási és igazságszolgáltatási eljárásnak megfelelő tájékoztatást a Közbeszerzési Hatóság, de Simicska Lajos már tudta, hogy visszatérhet a közbeszerzési piacra a Közgép, a cég tulajdonosa váratlanul interjút is adott az Indexnek: "Úgy látom – és ez meg is lepett –, hogy Magyarországon még mindig jogállam van. Mint jogásznak számomra nem volt kétséges az ügy kimenetele, hogy a Közgép nyerni fog." A Közbeszerzési Hatóság viszont konkrétan a sajtóból és a Közgéptől értesült a hírről.

Nem csoda hát, ha bárkiben is felmerül a gyanú, hogyan lehetséges az, hogy a bíróság mindenkinél előbb tájékoztatta a hamis nyilatkozattétel miatt a közbeszerzési eljárásokból kizárt Közgépet a döntéséről, mint magát a Közbeszerzési Hatóság, így felmerül a gyanú, hogy esetleg valamilyen más jellegű összeköttetés is van a vállalat és a bíróság között. Jó példa erre az ítélet maga, mely során például olyan indokokra hivatkoztak, miszerint a Közgép piacon maradása közérdek.

Simicska Lajos egyébként azt nyilatkozta az index.hu-nak: "...Ha egyszer kikerülnek a hatalomból, az ügyeiket számon fogják rajtuk kérni. Aki megpróbál átlépni a jogszabályokon, és ezt én most számos esetben megtapasztaltam, azoknak el fog jönni az igazság pillanata, és börtönben fognak megrohadni." Ám a tények inkább azt mutatják, hogy úgy tűnhet, megvásárolható a bíróság is?

A Közbeszerzési Hatóság sajtónyilatkozata a KÖZGÉP Zrt. bírósági végzésével és nyilatkozataival kapcsolatban

A KÖZGÉP Zrt. - hamis nyilatkozattétel miatti - közbeszerzési eljárásokból való kizárásával kapcsolatos bírósági eljárásban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Közbeszerzési Hatóság részére, a határozat végrehajtásának felfüggesztéséről szóló végzést 2015. szeptember 17. nap végéig hivatalosan nem kézbesített.
 
A Közbeszerzési Hatóság 2015. szeptember 16. napján a késő délutáni órákban - a közigazgatási és igazságszolgáltatási eljárással szöges ellentétben álló módon - a KÖZGÉP Zrt-től és a sajtóból értesült arról, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Közbeszerzési Döntőbizottság 2015. július 17. napján kelt D.392/11/2015. számú, a KÖZGÉP Zrt-t érintő határozatának végrehajtását, a per jogerős befejezéséig felfüggesztette.
 
A Közbeszerzési Döntőbizottság a végzés szabályszerű kézbesítését követően a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően fog eljárni.
 
Az egyes sajtóorgánumokban megjelent nem tényszerű állításokra figyelemmel fontos leszögezni, hogy a D.392/2015. számon lefolytatott közbeszerzési jogorvoslati eljárásban, valamint a D. 392/11/2015 számú határozatban nem a Közbeszerzési Döntőbizottság állapította meg a KÖZGÉP Zrt. hamis nyilatkozattételének tényét, hanem a közbeszerzési eljárás ajánlatkérője, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A hatályos közbeszerzési törvény szerint a hamis nyilatkozattétel esetére szóló jogkövetkezmény - a közbeszerzési eljárásból való kizárás - a törvény erejénél, és nem a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatából eredően áll be.

Budapest, 2015. szeptember 18. 8:00
 
Rigó Csaba Balázs
a Közbeszerzési Hatóság
alelnöke

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.