Így múlik el

Évente százezer elhunyt után kell hagyatéki eljárást lefolytatni

Általában egy lakásról, egy gépkocsiról és egy folyószámláról van szó - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

2015.07.11 08:29MTI

Évente hozzávetőleg százezer elhunyt után kell hagyatéki eljárást lefolytatni, mert maradt valamilyen vagyontárgy, amelynek sorsáról végrendelet hiányában dönteni kell - tudta meg a Népszabadság Tóth Ádámtól, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökétől.

Tóth Ádám a lapnak elmondta: általában egy lakásról, egy gépkocsiról és egy folyószámláról van szó, amelyek persze különböző értéket képviselnek. Emellett sok örökhagyó rendelkezik üdülővel, bankbetéttel, értékpapírokkal, üzletrészekkel is, de kirívóan nagy, százmilliós vagy milliárdos nagyságrendű vagyont csak kevesek hagynak maguk után.Bár pontos statisztika nem létezik, a közjegyzői kamara elnöke szerint talán minden negyedik-ötödik elhunytnak van végrendelete. A kamara a 2014. decemberi adatok szerint 57 ezer végintézkedést tart számon, aki ugyanis közjegyzőnél rendelkezik, annak végakarata bekerül az adatbázisba.

A Népszabadság a 4Life Direct Kft. felmérésére hivatkozva azt írja: az emberek harminc százaléka tervezi, hogy végrendelkezik javairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.