Örökség

Németországba került Radó Sándor földrajztudós hagyatéka

A német Szövetségi Archívumba került Radó Sándor (1899-1981) földrajztudós, térképész, a második világháború hírszerzőjének hagyatékát.

2015.04.19 00:30MTI

A Radó Sándor legjelentősebb műveit, több mint 100 könyvét, a vele foglalkozó nemzetközi szakirodalmat, térképeit, személyes dokumentumait, levelezését, kitüntetéseit, több száz fotóját tartalmazó 25 dobozt az archívum munkatársai szállították el Berlin -Lichterfeldébe. Az archívumnak ebben a részlegében a pártok, tömegszervezetek és a 20. század legjelentősebb, mintegy ezer német politikai személyiségének dokumentumait őrzik. Radó Sándor az első külföldi, akinek a hagyatékát a Bundesarchiv befogadta - tájékoztatta Trom András, a tudós nevelt fia és hagyatékának eddigi gondozója az MTI-t.

A hagyaték része Radó első felesége, Helene Jansen, a Németországi Kommunista Párt alapító tagja életének számos dokumentuma is.

Trom András úgy fogalmazott: jó szívvel adományozta az archívumnak Radó Sándor életének és életművének dokumentumait és megnyugvással tölti el, hogy Európa egyik legjelentősebb nemzeti archívuma méltónak tartotta a Radó-hagyatékot, hogy megőrizze azt az utókornak, és lehetővé tegye kutatását.

"Több mint szimbolikus jelentőségű, hogy a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján éppen a német Nemzeti Archívum tartotta fontosnak, hogy a Harmadik Birodalom ellen küzdő Radó Sándor hagyatékát befogadja. Ez is bizonyítja, hogy Németország szembenézett a múltjával, helyére tette azt és Európa talán leginkább példaadó demokráciája" - fogalmazott Trom András.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.