Végső elhelyezésre kerül az atomhulladék

Hétfőn adják át a radioaktív hulladéktárolót Bátaapátiban

Hétfőn ünnepélyesen felavatják a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni létesítményeit Bátaapátiban; a tároló a Paksi Atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású atomhulladék végső elhelyezésére szolgál.

2008.10.05 09:15MTI

A teljes befejezéséig az eddigiekkel együtt 38 milliárd forintba kerül a beruházás és a korábbi években további 30 milliárd forintot költöttek a kutatásra és az előkészületekre.

A 38 milliárd forint ráfordítás a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból származik. Az alapba azok a vállalkozások és intézmények fizetnek bizonyos összeget, amelyeknél radioaktív hulladék keletkezik.

Az alapban jelenleg felhalmozott befizetések nagysága közel 115 milliárd forint, a legnagyobb befizető a Paksi Atomerőmű Zrt. évi mintegy 23 milliárd forint összeggel.

A hulladéktároló beruházója és üzemeltetője a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Non-profit Kft. (RHK).

Hegyháti József, az RHK ügyvezetője korábban elmondta, hogy a Bátaapátiban lévő kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló teljes befejezése 2010 után várható.

Ezt követően kerülhet napirendre a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésének kérdése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.