A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap finanszírozta

Októberben adják át hivatalosan radioaktív hulladék-tárolót

Várhatóan október első felében nyitják meg hivatalosan a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, amely a Paksi Atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású atomhulladék végső elhelyezésére szolgáló - közölte Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Non-profit Kft. (RHK) ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

2008.09.17 06:41MTI

A Bátaapátiban létesített Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló teljes befejezéséig a beruházás teljes költsége öt év alatt mintegy 38 milliárd forint, amit teljes egészében a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap finanszírozott és finanszíroz. 

A Nukleáris Pénzügyi Alapba azok a vállalkozások és intézmények fizetnek bizonyos összeget, amelyeknél radioaktiv hulladék keletkezik. Az alapban jelenleg felhalmozott befizetések nagysága közel 115 milliárd forint, és a legnagyobb befizető a Paksi Atomerőmű Zrt. évi mintegy 23 milliárd forint összeggel. 

Hegyháti József elmondta, hogy a Bátaapátiban lévő kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló teljes befejezése várhatóan 2010 után lesz lehetséges. Ezt követően várható, hogy a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésének kérdése kerül előtérbe. Ehhez a Nyugat-Mecsekben terveznek felszín alatti kutatólabort létesíteni. Az RHK az ideihez hasonlóan, jövőre is mintegy 16 milliárd forintos költségvetéssel számol. Ebben az évben a tárolók és a szervezet működtetése mintegy három milliárd forintba kerül. Közel egymilliárd forintot fordítanak a lakosság támogatására, a többi pedig a beruházásokat finanszírozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.