Liget Projekt

Még mindig veszélyben a főváros tüdeje, a Ligetben számolják a fákat

A liget zöldfelületének több átfogó parkfelmérésével is rendelkezik a Városliget Zrt., amely a témát érintő részletes információkról levélben tájékoztatta Karácsony Gergely zuglói polgármestert.

2015.05.13 13:19MTI

Karácsony Gergely vasárnapi közleményében azt hangsúlyozta: a Városligetbe tervezett hatalmas múzeumi épületek Budapest egyik zöld tüdejét sodorják veszélybe, a városrész vezetői ezért a terület védelme érdekében szakértők, civil szervezetek és zuglói polgárok bevonásával az idei évben elkészítik a Városliget pontos fakataszterét.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a terület zöldfelületének védelme és megújítása kiemelkedően fontos eleme a Liget Budapest projektnek és a Városliget Zrt. rendelkezik az ehhez szükséges adatokkal, felmérésekkel.

Mint írják, 2014-ben elkészült a Városliget teljes körű geodéziai felmérése, amelyhez hasonló léptékű, a parkot érintő átfogó felmérés korábban még soha nem történt. Az elkészült geodéziai felmérés tartalmazza az összes fellelhető fa - több mint 6000 egyed - pontos helyét és törzsátmérőjét. A felmérés alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására, a felszín felett 1 méter magasságban mért átmérő adat pedig tájékoztatásul szolgál az adott példány méretéről és koráról - olvasható az összegzésben. A közlemény szerint ezzel párhuzamosan, már a 2014 tavaszán kiírt nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészült az összes érintett építési hely pontos és teljes körű fakatasztere, a felmérés az egész parkra vonatkozóan, átfogóan idén áprilisban fejeződött be.

A fakataszter elkészítésekor a szakemberek elvégezték a fák részletes felmérését, amely tartalmazza a fa kódját, elnevezését, fizikai paramétereit, a fa pontos állapotának felvételét, esetlegesen szükséges kezelési javaslatokat, a fa dendrológiai értékét és egyéb szempontokat is, például azt, hogy az adott fa ritkaságnak minősül-e. Így összesen 6358 fát mértek fel és értékeltek. A Főkert Zrt. ezen felül minden évben elkészíti a parkra vonatkozó parkadatot, amelyben részletesen nevesítve megtalálható a parkban meglévő valamennyi parkalkotó elem.

A Városliget Zrt. a park zöldfelületeinek részleges megújítását már 2014 tavaszán megkezdte és az azt megelőző évekhez képest évente több mint egyharmadával többet költ a park megfelelő állapotának megőrzésére és karbantartására.

A tervek szerint pályázatot írnak ki a park tájépítészeti megújítására, amely magában foglalja a liget zöldterületi rendbetételét, bővítését és a rekreációs funkciók - például sportpályák, játszóterek, futókör - kialakítását, fejlesztését is. A pályázati kiírás a szakmai szempontú igények mellett a parkmegújításra fókuszáló lakossági és civil egyeztetések eredményeit is figyelembe veszi.

A Városliget átfogó megújítása a tájépítészeti pályázat nyertes terve alapján történik majd, a parkhasználók pedig 2018-ban vehetik birtokba a minden területén megújuló ligetet. A Liget Budapest projekt megvalósításával 2018-ra a park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.