Brókerbotrány

80 konténernyi adatot akartak megsemmisíteni a Buda-Cash-ügy gyanúsítottjai

A Híradó értesülése szerint offshore cégekbe akarták menekíteni a vagyonukat a Buda-Cash-ügyben letartóztatottak, hogy szabadlábra kerülésük után ne legyenek anyagi gondjaik.

2015.04.14 15:45ma.hu

A közmédia úgy tudja: 80 konténernyi adatot – papírt és egyéb adathordozókat – akartak megsemmisíteni az ügy kirobbanása előtt, feltehetően azért, hogy a feltételezett évtizedes csalás nyomait eltüntessék.

Közben a bíróság újabb három hónappal meghosszabbította a Buda-Cash brókerház három vezetőjének előzetes letartóztatását – mondta el Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az indoklás szerint a kényszerintézkedés feltételei változatlanul fennállnak.

A Buda-Cash vezetői mellett a bíróság a Hungária Értékpapír Zrt. sikkasztással gyanúsított két tulajdonosa és fiókvezetője előzetes letartóztatását is meghosszabbította, a Quastor-ügy gyanúsítottjai, vagyis Tarsoly Csaba és két társa esetében pedig a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az előzetes letartóztatást elrendelő első fokú végzést.

A Quaestor-csoport befektetésekkel foglalkozó cége március elején, röviddel a Buda-Cash brókerház bedőlése után jelentett öncsődöt. A cégcsoport akkor még éppen a Buda-Cashnél történtekre hivatkozott, ám hamar kiderült, hogy ennél jóval többről van szó, a jegybank vizsgálata ugyanis megállapította, hogy a Quaestor-nál bűncselekmény történhetett. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője akkor arról beszélt, hogy a cég a gyanú szerint fiktív kötvényeket bocsátott ki.

Az MNB gyanúja szerint összességében 210 milliárdos kötvénykibocsátás történt. Elképzelhető tehát az, hogy a Quaestor kibocsátó társasága a korábban közölt 60 milliárdhoz képest 150 milliárdos többletkibocsátást hajtott végre – mondta a szóvivő.

Számos önkormányzat és több tízezer ember pénze ragadt a Quaestor-nál, a cég irodái előtt hosszú sorok alakultak ki. Sokan voltak, akiknek több százezres vagy akár több milliós befektetése került veszélybe.

Az államnak a kialakult helyzet miatt lépnie kellett, a Fidesz-frakció először arról készített törvényjavaslatot, hogy a brókercégek vezetői személyes vagyonukkal is feleljenek a kártalanításért. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője akkor arról is beszélt, hogy sűrű és szigorú ellenőrzésekre van szükség a brókercégek világában, és le kell kezdeni ugyanazt a munkát, amit korábban a bank és takarékszövetkezeti szektorban.

Az érintett befektetési cégeknél történt visszaélések miatt varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is a pénzügyi felügyeletre vonatkozó szabályok szigorítását sürgette. Orbán Viktor miniszterelnök pedig arról beszélt, át kell alakítani a kincstári rendszert, hogy az állami források ne kerülhessenek veszélybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.