A biztonsági kockázatok minimalizálásával

Az Együtt is támogathatja az Iszlám Állam elleni szerepvállalást

Elsődlegesen arról érdeklődtek, hogy a misszióban részt vevő magyar katonáknak a magyar kormány képes-e - felszerelésben, eszközökben, pénzügyekben - megfelelő védettséget biztosítani.

2015.03.20 11:45MTI

Szijjártó Péter pénteken folytatta a parlamenti pártokkal való egyeztetést az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalásról, az Együtt parlamenti képviselőit tájékoztatta a várható biztonsági kockázatokról és az esetleges szerepvállalás menetrendjéről - közölte a tárca az MTI-vel. Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa az MTI-nek a találkozó után azt mondta: pártja kész támogatni az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalást, ha a magyar kormány az azzal járó biztonsági kockázatokat a minimumra tudja csökkenteni.

Elmondta: képviselőtársával, Szabó Szabolccsal elsődlegesen arról érdeklődtek, hogy a misszióban részt vevő magyar katonáknak a magyar kormány képes-e - felszerelésben, eszközökben, pénzügyekben - megfelelő védettséget biztosítani. Rákérdeztek továbbá arra is, hogy a világban élő magyarokra nézve milyen kockázatot jelenthet a beavatkozás.

Ezekről a kormányzat érdemben gondolkodik - fogalmazott a független parlamenti képviselő, hozzátéve: a magyar katonák felkészítése még előkészületi stádiumban van, ezért erről még a továbbiakban is tájékozódni fog az Együtt.

Szelényi Zsuzsanna kiemelte, hogy az Orbán-kormány külpolitikájának jelentős részével nem értenek egyet, ugyanakkor az Együtt úgy gondolja, hogy az Iszlám Állam - részben a terrorista akciók, részben a nyugat-európai, illetve balkáni országok polgárait célzó toborzásával - komoly fenyegetettséget jelent Európa számára, Európának ezért lépnie kell.

A szövetségesi viszonyban, ha valamelyik szövetségi tagot baj éri, kötelességünk segíteni - mondta Szelényi Zsuzsanna, hozzátéve: adott esetben Magyarország is számíthatna a szövetség segítségére. Ez az elvi alapja annak, hogy az Együtt alapvetően támogatja, hogy Magyarország egy ilyen nemzetközi misszióban érdemi részt vállaljon - összegzett, hozzátéve: az áprilisban esedékes parlamenti szavazásig folyamatosan tájékozódni fognak, hogy felelős döntést hozzanak, de alapvetően nem zárják ki, hogy a projekt mellé álljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.