Ki akarják utasítani az értelmi sérült lányt

Svédország budapesti nagykövetsége előtt tiltakozott Wilhelm Fruzsina nagynénje

Svédország budapesti nagykövetsége előtt tiltakozott Ruff Ágnes, Wilhelm Fruzsina nagynénje az értelmi sérült lány Svédországból kiutasítása ellen.

2015.03.17 19:36MTI
MTI/Marjai János

A tucatnyi résztvevő és ugyanennyi újságíró részvételével megtartott békés demonstráció keretében a Svédországban élő Ruff Ágnes átadta a követségen azt a csaknem 2300 svéd állampolgár által aláírt dokumentumot, amellyel a "svéd nép" kéri az ottani hatóságoktól, hogy engedjék a lányt az országban maradni.

Az újságíróknak sírva nyilatkozó Ruff Ágnes beszámolt arról, hogy a svéd migrációs hivatal új eljárást indított, amelynek keretében egyszeri gondnokot jelölnek ki Fruzsinának, aki törvényesen átveheti a kiutasításáról szóló határozatot. A döntést ugyanis mostanáig csak azért nem lehetett végrehajtani, mert értelmi sérültnek nem lehetséges kézbesíteni a határozatot, Wilhelm Fruzsinának pedig nincs hivatalosan kijelölt gyámja Svédországban.

Ruff Ágnes szerint az egyszeri gondnok kijelölése három hét alatt megtörténhet.

A lány nagynénje szólt arról is, hogy Svédországban "nem áll vele szóba egyetlen ügyvéd sem", ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a svéd emberek fel vannak háborodva a hivatal döntésén. Elmondása szerint három hete, mióta felvette a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal, itthon sokkal több segítséget kapott, mint Svédországban.

MTI/Marjai János

Kedd délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlament külügyi bizottságának ülése után arról beszélt, hogy Wilhelm Fruzsina ügyében a magyar kormány "elmegy a falig", vagyis minden törvényes megoldásra kész. Közölte: utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy még a héten folytasson megbeszélést a svéd adóhivatal vezetőivel. Mivel a svéd migrációs hivatal pénzügyi kérdésként tekint Wilhelm Fruzsina ügyére, így Budapestnek is pénzügyi típusú választ kell adnia - mondta.

Ha Wilhelm Fruzsinát kiutasítják Svédországból, magyarországi intézményeknek törvényi kötelezettségük az ellátása, ami természetesen pénzbe kerülne. Ezért a külügyminiszter szerint korrekt ajánlat Magyarországtól, hogy az ellátás fedezetéül szolgáló összeget felajánlja Svédországnak, ha hozzájárul a lány ottmaradásához.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt a nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolták, hogy túlságosan nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lányról élete végéig gondoskodni kellene. A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba a nagynénjéhez, és ott maradt, mert közben a magyarországi gyámja közölte, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, fogyatékossági támogatást kap, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.